Kettős kihívásnak vannak mostanában kitéve az irodai eszközeink, az egyik a hetek óta tartó hőséghullámok, a másik pedig a tartóssá váló home office. Összegyűjtöttünk néhány szakértői tanácsot, amivel a gépeink tartósságának és teljesítménye megőrizhető marad.

számítógépek hőség- és távmunka-állósága

A járvány kikényszerítette home office-ban előtérbe került a laptop használat. Hogyan kezeljük az akkumulátort, mit tegyünk, hogy ne melegedjen túl a gépünk? Krajnyák Tamás, a Laptophardware.hu operatív vezetője szerint kis odafigyeléssel, egy teljes évvel is meg lehet hosszabbítani a laptopok élettartamát.

Az interneten egymásnak ellenmondó vélemények is fellelhetők, ha arra keressük a választ, hogy milyen időközönként töltsük a laptopunk akkumulátorát, egyáltalán folyamatosan maradjon-e benne a gépben? (Nemrégiben az okostelefonok akkumulátorhasználatáról is írtunk, erről itt lehet olvasni.)

„Véleményem szerint használni kell az akkumulátorokat, ugyanis állás közben önkisülési folyamat következtében magától is lemerül, sőt, tönkre is mehet, ha túlmerül. Tehát azzal, ha nem használjuk rendszeresen, inkább rosszat teszünk, mint jót. Arra kell figyelni, hogy ne merítsük 10 százalék alá, erre figyelmeztetést is be lehet állítani az operációs rendszerben. Túltölteni sem szabad, tehát, ha folyamatosan töltőn van a laptopunk, akár az irodában is, akkor is érdemes hetente vagy kéthetente lemeríteni, majd onnan visszatölteni” – javasolja Krajnyák Tamás.

A laptop legnagyobb ellensége a meleg

A por könnyen bekerülhet a laptopok hűtőrendszerébe, ahol megül, nagymértékben csökkentve a hűtés hatásfokát, a laptop pedig emiatt túlmelegszik. Idővel kiszárad a hőátadó réteg is, ami a laptopban a processzorra van rákenve. Ha ez kiszárad, akkor szigetelni fog, így bekapcsol a processzorban egy hővédelmi rendszer és visszaveszi a gép teljesítményét. A felhasználó ilyenkor csak azt veszi észre, hogy a gépe teljesítménye egyre romlik, tehát látványosan lassul.

A laptop kiválasztásakor a legfontosabb szempont, hogy legyen megfelelő háttérszerviz. A szakértő szerint a rendszeres, szakszerűen elvégzett tisztítás és szerviz akár egy teljes évvel is megnövelheti a laptopok élettartamát.

A számítógépben a processzor, a videokártya, de a nagyteljesítményű RAM modulok, illetve a feszültségszabályozók is jelentős hőt termelnek. Minél több áramot fogyaszt egy gép, annál jelentősebb a hőtermelése is, ez pedig problémákat okozhat.

Ma már fizikai kárt nem fog okozni a melegedés a modern eszközökben, ezek megfelelő védelemmel vannak ellátva, szükség esetén visszavesznek a teljesítményből, vagy szélsőséges esetben le is állnak, hogy védjék az áramköreiket. Vannak azonban olyan egyszerű megoldások, amelyekkel optimális hőmérsékleten tarthatók a komponensek – hangsúlyozzák az iPon szakértői.

Milyen mutatókra figyeljünk?

Az egyik legfontosabb mutató a TDP, azaz a Thermal Design Power (a processzor, vagy a videokártya hőtervező teljesítménye) amit normál esetben a gyári hűtő képes kezelni. Ehhez azonban fontos, hogy a számítógépházban ideális legyen a légmozgás. Az e-kereskedő cég tapasztalatai szerint a vásárlók viszont inkább dizájn alapján választanak gépházat, jellemzően 20-30 ezer forintot hajlandóak erre költeni. Az ennél drágább házak jellemzően jobb szellőzést, jobb szerelhetőséget és kábelmenedzsmentet biztosítanak, sokszor több – a hűtőventilátornak fenntartott – hellyel rendelkeznek amellett, hogy a zajokat is jobban képesek elnyelni.

A léghűtés a legközkedveltebb megoldás, amely költséghatékony is. A vízhűtés lényegesen drágább, bizonyos esetekben hangosabb, is mint a léghűtés, viszont a hatékonysága elvitathatatlan, ráadásul vizuálisan is jobban mutat, mint a ventilátorok és hatalmas hűtőbordák. Bármelyiket is választjuk, a hűtés és a hűtendő felület közötti hővezető pasztát rendszeresen ellenőrizni kell, néhány évente cserélni, így megtartható a hűtési hatékonyság.

Ha nagyteljesítményű memóriamodulokkal szeretnénk dolgozni, válasszunk olyat, amelyik rendelkezik hűtőbordákkal. A videókártya választásánál is figyeljünk oda a hűtésre, a tervezés során vegyük figyelembe, hogy a lakásban van-e klíma, vagy extrém körülményeket is ki kell tudni állnia a rendszernek.