A Nellie Bly nevű vontatóhajó lett a világ első kereskedelmi hajója, amely teljes egészében ön- és távvezérlés mellett tett meg egy 13 napos, összesen több mint 1000 tengeri mérföldes utat.

Okos hajó

A vontatóhajó 129 üzemóra alatt tette meg a Kiel-csatornán keresztül a Cuxhaven-Skagen-Koppenhága-Hamburg távot, Dánia keleti partja mentén. A hajó ön- és távvezérlése a Vodafone 4G mobilhálózatán keresztül valósult meg, az önvezető rendszert építő Sea Machines Robotics szakemberei pedig bostoni székhelyükről, több mint 3000 mérföld távolságról felügyelték és szükség esetén irányították a hajót.

Gépi Odüsszeia

Így nevezték el a kísérletet, amely abszolút rekordnak számít az önvezető kereskedelmi hajózás területén. A rengeteg szenzornak köszönhetően a vontatóhajó vezérlőrendszere képes volt több mint 12 ezer négyzetmérföldnyi óceánt olyan részletességgel pásztázni, amely az emberi szem számára lehetetlen lenne, lehetővé téve ennek révén a biztonságos és kiszámítható navigációt.

A Nellie Bly útja megmutatta, hogy az integrált önvezérelt technológiákkal felszerelt hajók a biztonság és a megbízhatóság mellett új tengerjáró képességeket – például dinamikus helyzetfelismerést – nyújthatnak. A Vodafone nagy sebességű, alacsony késleltetésű 4G hálózata a part közelében is kapcsolatban tartotta a hajót a központtal, és több mint 1 terabyte adatot továbbított a hajó és a bostoni irányítóterem között.

Önvezető technológiákat a Vodafone hazai mobilhálózatán is teszteltek már. Ezek egyike a 2019 őszén, az AImotive, a HERE és a Vodafone hármas együttműködésében Budapesten bemutatott technológiai világújdonság volt, amiről részletesen itt írtunk. Az ország első mélygarázsos önvezető autós parkolásához kidolgozott rendszer az 5G hálózatot, beltéri térképeket és IoT megoldásokat használt.