Magyarországon is elérhető már a Samsung világelsőnek piacra dobott 8K felbontású televíziója. A készülék a mesterséges intelligencián(AI) alapuló felskálázási technológiával bármely tartalmat képes 8K felbontásban megjeleníteni.

Samsung TV

A Q900R QLED 8K elnevezésű sorozat háromféle – 65, 75 és 85 colos – képernyőméretben vásárolható meg a hazai kereskedelemben. A termékek a mai tévéárakhoz viszonyítva a felső kategóriába tartoznak. A kereskedők árlistája szerint a legkisebb átmérőjű 1,5-1,6 millió forintba kerül, a középkategória ára 2,0-2,3 millió között mozog.

A mesterséges intelligencia, mint kép retusőr

A legtöbbet értelemszerűen a 85 colos modellért kell fizetni, az ára kereskedőtől függően 4,5-5 millió között mozog, nagyjából azon a szinten, amibe egy-másfél évtizede az első lapos tévék kerültek. Pedig azok a mostaniakkal összevetve még mennyivel kevesebbet tudtak.

A mai kornak megfelelő készülék különlegessége többféle dologban is rejlik, a 8K felbontásnak köszönhetően például az egyik legélethűbb képet adja. A dél-koreai mérnökök mesterséges intelligencián alapuló megoldása arra is képes, hogy a felbontásban messze gyengébb tartalmakat is képes 8K-ban megjeleníteni. Bármely csatornán, streaming szolgáltatón, HDMI vagy USB kábelen csatlakoztatott eszközök segítségével vagy akár mobiltelefonunk kivetítésével is nézhetünk rajta tartalmakat. A QuantumProcessor 8K képes felismerni és 8K minőségre optimalizálni a képet.

A rendszer erre oly módon képes, hogy elemez minden képkockát megkeresi hozzá a háttérkönyvtárban a 8K-s megfelelőjét, így javítva fel azt. A művelethez nem használ külső adatbázist, vagyis a felhasználók adatai nem kerülnek ki, a háttérbázist a folyamatos szoftverfrissítésekkel tölti ki.

A nagyképernyős tévékre továbbra is nagy a kereslet

A legalább 65 colos televíziók piaca évről évre nő: 2017-ben már 11 millió nagy képátlójú készüléket adtak el a világon. Az IHS Markit előrejelzései szerint ez a szám idén már elérheti a 16 milliót. Az ultra nagy televíziók piacán is hasonló tendencia figyelhető meg, 2020-ra akár megkétszereződhet a legalább 75 colos képátlójú televíziók értékesítése.

TV értékesítési előrejelzésA képernyőmérettel azonban nem növekszik az otthonok, nappalik mérete, így még fontosabbá válik a felbontás. Ahhoz, hogy a tartalmak a nagy képernyőn is részlet-gazdagon jelenjenek meg, minél több pixelre van szükség.
A Samsung 8K televíziójának felbontása 7,680 x 4,320 pixel, ez azt jelenti, hogy a képernyőn 30 milliónál is több képpont közreműködik az éles és élethű képek megjelenítéséről. A szériába tartozó TV-k a 4K UHD tévéknél négyszer, a full HD készülékeknél pedig tizenhatszor nagyobb felbontással rendelkeznek.

 

Négykamerás okostelefon