Néhány hét múlva nemcsak az inflációkövető díjemelések hoznak változásokat a mobilelőfizetők és a szolgáltatók számára, hanem az úgynevezett nullás díjszabás(zero-rating) kivezetése is. Utánajártunk kiket és milyen mértékben érinthetnek az ezzel kapcsolatos módosulások, hogyan kalkuláljunk az adatforgalmunkkal.

Zero rating

„Hamarosan megszűnik a Facebook ingyenessége, fizetni kell minden közösségi médiás tartalomért”, ilyen és ehhez hasonló hírek jelentek meg a közelmúltban egy uniós szabályváltozás nyomán, amely kivezeti az eddig ezekre érvényben volt nullás díjszabást(zero-rating).

Ezt maga a hírközlési hatóság(NMHH) is félrevezető információnak minősítette, hiszen magáért a tartalomért fizetendő díjat a nullás díjszabás kivezetése nem érinti. Ha eddig fizetni kellett érte, mint az ma is jellemző a zenei streamingszolgáltatóknál, akkor ez így lesz a jövőben is, ha pedig nem, akkor a kivezetés önmagában nem változtat a helyzeten.

A módosítás lényege, hogy a kivezetés után a korábban nullás díjszabás alá eső tartalmak már a csökkenteni fogják felhasználható adatkeretünket, ami értelemszerűen nem vonatkozik a korlátlan adatforgalmú díjcsomagokkal rendelkező ügyfelekre.

A nullás díjszabás alapján azok az előfizetők, akiknek korlátos adatforgalmú az előfizetésük, olyan tartalmakhoz, mint például a Facebook, Messenger, Instagram, Spotify, stb. ma még úgy férhetnek hozzá, hogy az ezzel járó adatforgalom nem csökkenti az adatkeretüket.

A véges adatkeretű csomagok mellé a szolgáltatók jelenleg korlátlan közösségi média elérést tesznek lehetővé. Utóbbit addig biztosítják, amíg az előfizető minden más tartalomra vonatkozó véges adatkerete ki nem merül. Ezt követően a szolgáltatók a nullás díjszabású tartalmakhoz való hozzáférést is lassítják, megszüntetik.

Idén március 31-vel viszont megszűnnek a nullás díjszabású tartalmak, így akiknek korlátos adatforgalmú az előfizetése választhat: áttér nagyobb adatcsomagra, vagy másik a változást kedvezőbben kezelő díjcsomagra. A megnövelt adatforgalom nem feltétlenül jelent magasabb díjat is, akár egyfajta versenyt is generálhat a szolgáltatók között az ügyfelek megtartása érdekében.

A szakhatóság szerint ebben az is segíthet, hogy az érintett előfizetők a változás miatt azonnali hatállyal felmondhatják előfizetői szerződésüket.

Az internetnek is egyenlő elbírálás jár

Az Európai Unió Bírósága döntött úgy még 2021. szeptemberében, hogy a nullás díjszabás összeegyeztethetetlen a nyílt internetről szóló rendelettel, amely szerint az internet-hozzáférési szolgáltatóknak minden forgalmat és alkalmazást egyenlően kell kezelniük, a szolgáltató üzleti érdekből nem különböztetheti meg és kezelheti másként az egyes internetes forgalmakat.

Az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC) 2022. júniusában mondta ki, hogy a bíróság ítéletei egyértelművé teszik, hogy a nullás díjszabású tarifaopciók alkalmazását meg kell szüntetni.

A szolgáltatóknak mindezeket figyelembe véve kell kialakítaniuk az új ajánlataikat, a meglévő szerződéseket pedig módosítaniuk kell. A hazai szakhatóság tavaly szeptemberben kötelezte a szolgáltatókat arra, hogy 2022. november 15-ig szüntessék meg a nullás díjszabást tartalmazó csomagok értékesítését.

Idén március 31-ig pedig a változásokkal összefüggésben módosítsák valamennyi érintett előfizetői szerződést – ideértve az Általános Szerződési Feltételeket és az egyedi előfizetői szerződéseket.

Szolgáltatónként mások az érintett tartalmak és szerződések

Összeállításunkban megkérdeztük a hazai mobilpiac három legjelentősebb szereplőjét, a Magyar Telekomot, a Yettelt, és az időközben a 4iG és a magyar állam által felvásárolt Vodafone-t is.

Megkérdeztük, hogy mely alkalmazások és szolgáltatások kerülnek ki a „forgalmi adatmentesség alól, továbbá azt is, hogy a változás tükrében hogyan készülnek a március utáni korszakra? Lesznek-e ehhez igazodó kedvezményesebb díjú korlátlan, vagy nagy adathasználatú díjcsomagok?

Magyar Telekom:

A legnagyobb hazai szolgáltatótól azt a választ kaptuk, hogy a cég március 1-jével vezeti ki a mobil adatkeretet saját tartalmukkal nem csökkentő alkalmazásokat lehetővé tevő szolgáltatások és tematikus opciók igénybevételének lehetőségét.

Az érintett applikációk, amelyeknek az adatforgalma a jövőben már fogyasztja az adatkeretünket, a következők: Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp, Waze, Spotify, Tidal, Apple Music, Deezer, Telekom TV GO és HBO Max.

A március utáni korszakra készülve pedig a következő választ kaptuk: „a zero rate csomagok kivezetéséről a januárban kiküldött számlavégi üzeneten túl ügyfeleinket igyekszünk minél több platformon tájékoztatni annak érdekében, hogy a változás a lehető legzökkenőmentesebb legyen számukra”.

Yettel:

Az operátor március 31-vel szünteti meg a nullás díjszabású szolgáltatásokat. A szolgáltatások vagy szolgáltatásrészek kivezetése 2023. március 31-ig bezárólag történik, az ügyfeleket két ütemben értesítik: a lakossági hordozható mobilinternet felhasználókat számlalevélben 2023. január 12-étől, a lakossági hangalapú számlás és kártyás ügyfeleket pedig 2023. február 14-étől SMS-ben.

A nullás díjszabás kivezetése következtében a zero rating szolgáltatásokat is tartalmazó tarifák, havi előfizetési díjai nem változnak, ugyanakkor előfordulhat, hogy a korábban megszokott tartalmakhoz való hozzáférés miatt, további adatot kell majd vásárolni az előfizetőknek.

Hogy az adatkeret-kimerülés ezután valakit érint-e egyáltalán, és ha igen, milyen mértékben, az attól függ, hogy az adott felhasználó pontosan milyen tartalmakat és mennyit fogyaszt.

A szolgáltató szerint az előfizetők kis részét érinti ez a változás, mivel a nullás díjszabás egy nagyságrendileg 10 évvel ezelőtt kialakult gyakorlat, ami elindulásakor egy kedvelt szolgáltatásnak számított, ám időközben elérhetővé váltak a teljesen korlátlan mobilcsomagok, valamint megnőtt az azt választó előfizetők száma, akik számára a zero-rating mint szolgáltatás már nem is releváns, hiszen minden tartalmat és szolgáltatást korlátlanul érhetnek el.

Az operátornál az alábbi szolgáltatáscsoportokat érinti a változás: e-mail és böngészés, Facebook, általában a közösségi média, HBO szolgáltatáscsomag, Yettel TV, TV2 Play Premium, Yettel TV + HBO MAX, Yettel Music és a Deezer szolgáltatások.

Vodafone:

A Vodafone Magyarország sajtóosztályától kapott válasz alapján a zero rate kereskedelmi ajánlatok kivezetése az NMHH rendelkezései alapján több lépcsőben történik, tavaly októbertől már nem tüntették fel előnyként a zero rate ajánlatokat, november közepétől nem értékesítettek zero rate ajánlatokat az előfizetőknek, végül pedig 2023.03.30-ig az összes meglévő előfizetői szerződésből ki kell vezetni az érintett zero rate ajánlatokat.

A Vodafone Magyarország kínálatában a kivezetés a Vodafone Pass tematikus szolgáltatásait érinti: a Social Pass-t (Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat, Pinterest), a Connect Pass-t (Messenger, Viber, WhatsApp), az EU Video Pass-t (Netflix, YouTube, HBO, Prime Video, Vodafone TV, DaVinci Learning), a NavigationPass-t (Waze, Google Maps) és a Music Pass (Spotify, SoundCloud, Deezer, Tidal) csomagokat. Ezek 2023.03.31-től a tarifacsomagba foglalt adatforgalmi keretet már fogyasztani fogják.

A kivezetés által érintett előfizetők számára a szolgáltató díjmentes, opcionálisan aktiválható plusz adatmennyiséget ad az esetlegesen megnövekedett adatigény támogatására.

Ennyit fogyasztanak a leggyakrabban használt, eddig nullás díjú appok

Annak is megpróbáltunk utánajárni, hogy a változások nyomán mennyire érdemes odafigyelni az eddig korlátlanul használt appok adatforgalmára. Nem sok nyilvános adat érhető el ezekkel kapcsolatban. A szolgáltatók közül a Telekom oldalán található néhány erre vonatkozó hasznos útmutatás.

Az alkalmazások használata nem ugyanolyan mértékben fogyasztja a mobilnetünket. Egyes alkalmazások és azok egyes funkciói többet, mások kevesebb adatot fogyasztanak. Az adatforgalom jelentősen eltérhet a küldött üzenetek mennyiségétől, típusától is (szöveg, kép, videó, emotikon, stb.)

Zero rating