Az OTP Bank szerződést kötött az amerikai SambaNova Systems-szel, egy mesterséges intelligencia alapú szuperszámítógép megépítésére. Az erre épülő jövőbeni megoldás elérhető lesz majd a köz- és a magánszféra, valamint a felsőoktatás intézményei számára is.

AI-alapú szuperszámítógép

A rendszer segítségével a világ egyik legfejlettebb nyelvi modelljének megalkotása a cél. Ehhez több, rack szerverre és a SambaNova Dataflow-as-a-Service GPT-jére épülő AI-rendszert helyeznek majd üzembe.

Rövidülnek a folyamatok, a monoton munkát az AI végzi majd el

A hazai hitelintézet a megoldás révén képes lesz nagy mennyiségű szöveges információ gyors feldolgozására, ezzel rövidülnek a munkafolyamatok, a monoton, ismétlődő feladatokat a mesterséges intelligencia végzi el a jövőben.

A bank közleménye szerint a szolgáltatásnak köszönhetően még nagyobb szerep jut az emberi kreativitásnak az innovációk területén. A pénzintézet ügyfelei a korábbiaknál gyorsabb, személyre szabottabb pénzügyi szolgáltatásban részesülhetnek majd.

A magyar nyelvi modult követik majd mindazon országok nyelvei, ahol az OTP Csoport jelen van. A fejlesztés nyomán az OTP működésében jelentős változások indulhatnak el, az ügyfélszolgálattól kezdve a háttérfeladatokat ellátó back-office-ig.

Az új rendszer heteken belül elindulhat

„A nagy nyelvi modellek folyamatosan veszik át az elsődleges interfész szerepét a vállalatokon belül, az AI pedig az ágazatok átalakulásának egyik mozgatórugója. Az OTP Csoportnál megvalósuló fejlesztés megmutatja, hogy mire képes a mesterséges intelligencia az olyan, erőteljesen dokumentum-alapú ágazatokban, mint a banki és pénzügyi szolgáltatási szektor” – fejtette ki Rodrigo Liang, a SambaNova Systems társalapítója és vezérigazgatója.

A hitelintézet számára hosszú évekbe került volna és komoly emberi erőforrás felhasználására lett volna szükség, hogy házon belül hozza létre ezt a fejlesztést, míg az ezen terület szoftver és hardver részében egyaránt jártas SambaNova segítségével az indulás csak napok vagy hetek kérdése. A bevezetést követően az AI szuperszámítógép segítségével az OTP Bank további, a szolgáltatásait érintő fejlesztéseket hajt majd végre.