Az 5G szolgáltatásokból származó bevétel már most is ütemesen növekszik, de a következő évek során látványosan megsokszorozódik, ami jó hír az ebbe fektető operátoroknak. Az új technológiával járó adatrobbanást a virtualizált hálózatok tudják jól kezelni. Az 5G-ben kiemelt szerep jut az üzleti célú hálózatoknak is.

5G szolgáltatók

Az 5G szolgáltatásokból származó idei globális bevétel eléri a 73 milliárd dollárt, a tavalyi 20 milliárd dollár után, ami 250%-os növekedést jelent. Az előrejelzések szerint az 5G az év végére már a szolgáltatók bevételének a 8,5%-át képviseli – derül ki a Juniper Research új jelentéséből.

Megnő az igény az optikai infrastruktúrára is

Az elemzők szerint az operátoroknak nem kis kihívásokkal kell szembenézniük az 5G hálózatokon képződő mobiladat-igények kielégítésében. Az előrejelzések szerint ugyanis az 5G kapcsolatok által generált mobil adatforgalom 2026-ra globálisan 1,5 millió petabájtra növekszik, ami 214 millió órányi 4K videó streaminget jelent.

A jelentés azt is megállapítja, hogy a szolgáltatók 5G-szolgáltatásból származó bevétele 2026-ra már több mint 600 milliárd dollárra nő. Az 5G-szabványok fejlett adatátviteli képességei olyan területeken is látványosan terjednek majd a következő öt évben, mint a mobiljátékok, vagy az úgynevezett mindent magával ragadó valóság (immersive reality). Ezekre az operátoroknak fel kell készíteniük a hálózatokat.

A szakértők szerint a generált 5G-adatok több mint a négyötöde már a mobil szélessávú kapcsolatoknak lesz tulajdonítható. A növekedéssel úgy lehet lépést tartani , ha a szolgáltatók fokozzák a hálózat virtualizációját és az összehangolásukat. Ehhez szükség lesz a nagy adathalmazokat kezelni tudó optikai infrastruktúra felgyorsított kiépítésére, csökkentve ezzel az 5G mobil szélessávú szolgáltatások miatti forgalmi torlódások veszélyét.

Gyorsabban növekedhetnek az 5G-t is kínáló szolgáltatók

Az 5G bevezetésében élen járó mobilszolgáltatókhoz háromszor nagyobb eséllyel maradnak hűségesek a felhasználók, és kétszer akkora eséllyel tudják növelni átlagos bevételüket, mint az új technológiát negligáló versenytársak.

Ez a megállapítás már az Ericsson piackutatásából derül ki. A tanulmány megállapítja: míg az 4G korszakában stagnált a szolgáltatók bevétele, az 5G proaktív használatával ismét beindulhat a növekedés.

A 22 ország 73 mobilszolgáltatójának piaci mutatóit és felhasználóinak visszajelzéseit mérő kutatás négy kategóriába sorolta a szolgáltatókat:

1. Az „5G felfedezők” olyan, főként megfizethető termékeket kínáló cégek, amelyek éppen csak elkezdték az első, puhatolózó lépéseiket ezen a területen.

2. Az „5G ígéretesek” ha lassan is, és kevésbé innovatív módon, de már elkezdték kiaknázni az új generációs hálózatot.

3. Az „5G feltörekvők” már jobban teljesítenek az 5G terén, de az ügyfél-elégedettségük alapján még nem érik el a legjobbak teljesítményét.

4. Az „5G éllovasok”, pedig már élen járnak az 5G kiépítésében és abban is, hogy azon innovatív szolgáltatásokat kínáljanak az előfizetőiknek. Náluk nagyobb az esély az ügyfelek megtartására és az egy felhasználóra jutó átlagos bevétel(ARPU) növelésére.

5G szolgáltatók kínálat

Ügyfélmágnes lehetőségek az 5G-vel

A tanulmány azt is kiemeli, hogy az 5G éllovasok háromnegyede olyan szolgáltatásokkal tesz szert extra bevételre az 5G-ből, mint a gyorsabb internethozzáférést nyújtó prémium díjcsomagok, a mobil és a helyhez kötött hozzáférést integráló csomagok, vagy az előfizetéshez kapcsolt extra tartalmak.

Az 5G éllovasnak számító mobiloperátorok átlagosan a szolgáltatási területükön élő népesség 75%-ának lakóhelyét fedik le 5G hálózattal, és 270 Mbps átlagos letöltési sebességet kínálnak. Felhasználóik 70%-a tisztában is van a cégek ebbéli erőfeszítéseivel és értékeli is azokat. Az 5G éllovasok átlagosan három 5G alapú innovatív szolgáltatást kínálnak, ilyen a felhőből származó játék, a kiterjesztett valóság és a virtuális valóság.

Jelenleg a mobiloperátorok ötöde számít éllovasnak, és gyakran nem is az országukban legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező szolgáltatók válnak éllovas cégeké. A legtöbb „5G éllovas” Kelet-Ázsiában és Észak-Amerikában működik, harmaduk pedig Európában.

A szolgáltatóknak az 5G hozza el a látványos bevételnövelés lehetőségét, ehhez azonban kevés a megszokott hang- és adatcsomagok értékesítése, fontosabb a proaktív innovatív szolgáltatások nyújtása. Előbbi esetben ugyanis az operátorok mindössze évi 0,03%-os növekedésre számíthatnak, az újszerű megközelítés viszont akár a 2,7%-os évi növekedést is jelenthet a számukra.

Már 500 millióan használják az 5G-t, de még csak az elején tartunk

Messze nincsenek kihasználva az ötödik generációs hálózatok adta lehetőségek, annak ellenére, hogy jelenleg a világon már 176 kereskedelmi 5G hálózat működik, amelyek több mint 500 millió előfizetőt szolgálnak ki – ezt már Ken Hu, a Huawei Technologies soros elnöke emelte ki nemrégiben a cég konferenciáján. Az Ericssonhoz hasonlóan a rivális kínai hálózati berendezésgyártó is a virtuális és kiterjesztett valóságban (VR, XR), továbbá az üzleti alkalmazásokban és a zöld fejlesztésekben látja a biztosabb jövőt.

Az átlagos 5G letöltési sebesség nagyjából tízszer nagyobb a 4G-nél, ami az előbb felsorolt alkalmazások szélesebb körű terjedését segítette elő. Vállalati szinten már világszerte 10 ezer projekt foglalkozik az 5G üzleti (5GtoB) alkalmazásaival, ennek fele Kínában koncentrálódik. Tesztelik és alkalmazzák a technológiát olyan iparágakban, mint a gyártás, a bányászat és a logisztika, de van még tér a további fejlődésre is.

Az 5G-vel bővül az operátorok szerepköre is

A kínai vezető három lehetséges megoldást vázolt fel, amelyek az 5G növekedésének következő szakaszát segíthetik elő. Ezek közül a legfontosabb a hálózatfejlesztés: a zökkenőmentes, felhőalapú XR-élmény érdekében a hálózatoknak a jelenlegi 1 gigabites hálózatoknál gyorsabb, 4,6 Gbit/s-os letöltési sebességet kell biztosítaniuk, és a várakozási idő nem haladhatja meg a 10 milliszekundumot. Emellett a fogyasztóknak kisebb, könnyebb és megfizethetőbb árú headseteket kell gyártani, hogy könnyebben hozzáférjenek a kiterjesztett valóság élményéhez.

A távközlési szolgáltatóknak is fejleszteniük kell hálózataikat, ami kulcsfontosságú az ipari 5G alkalmazásokhoz, ilyen például az uplink kapcsolatok, a helymeghatározás és az észlelés fejlesztése. Az ipari megoldások összetettsége a működtetést és karbantartást valódi kihívássá teheti. Ennek érdekében a Huawei önálló hálózatokat fejleszt, amelyek intelligens megoldásai alkalmazhatók az 5G hálózatok minden területén, a tervezéstől kezdve a kiépítésen át a karbantartásig és optimalizálásig.

A kapcsolatok biztosítása mellett az operátorok egyebek mellett felhőszolgáltatóként, rendszerintegrátorként is szolgálhatnak. Ahhoz, hogy az 5G szélesebb körben elterjedjen az iparágakban, az iparág-specifikus távközlési szabványok kidolgozása is fontos. A digitális technológia 2030-ra segíthet a globális szén-dioxid-kibocsátás legalább 15%-os csökkentésében is.