A Neumann Társaság legutóbbi online konferenciáján jelentette be annak a tizenkét hazai, informatikai területen dolgozó szakembernek a nevét, akiknek munkáját 2021-ben plakettekkel és emlékérmekkel ismeri el.

Havass MiklósA Neumann Társaság(NJSZT) életműdíjával Havass Miklós alkalmazott matematikust, a társaság alapító tagjának, korábbi főtitkárának és tiszteletbeli elnökének több évtizedes munkáját ismerték el. A díjazott a magyar számítástechnika mellett a pandémia kapcsán fókuszba kerülő távtanulásnak is az egyik hazai úttörője. A ma már nyugdíjas szakember a mai napig aktív a NJSZT Informatikatörténeti Fórumában, többek közt a Mérföldkövek című virtuális kiállítás életre keltése is neki köszönhető.

Neumann-díjasok

A társaság minden évben Neumann-díjjal ismeri el a hazai számítástechnikai kultúra kialakításában, fejlesztésében elért eredményeket – idén hárman is ebben az elismerésben részesülhettek.

Szabó Péter GáborSzabó Péter Gábor, PhD, matematikus, matematikatörténész, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi oktatója nagy jelentőségű matematikatörténeti cikkek és könyvek szerzője, akinek a magyar matematikusok és informatikusok hagyatékában végzett kutatómunkáját ismerte el a társaság.

 

Bánhidi SándornéDr. Bánhidi Sándorné, aranydiplomás pedagógus az Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesületének alapító tagja és főtitkára, aki 1986 óta vesz részt aktívan a hazai diákok számítástechnikai, informatikai tudásának megalapozásában és fejlesztésében, számos itthoni informatikai tanulmányi és tehetséggondozó verseny létrehozója.

 

Nagy KárolyNagy Károly ismert hazai informatikatörténeti gyűjtő és örökségvédő, a Neumann Társaság Informatikatörténeti Fórumának egyik alapítója közreműködött a legjelentősebb hazai IKT-történeti tárlat, a szegedi Agorában működő, Informatikatörténeti Kiállítás létrehozásában, emellett számos hasonló tematikájú időszaki kiállítás rendezésében vett részt.

 

Az idei Kalmár-díjasok

A Kalmár-díjjal a számítástechnika alkalmazása területein elért kimagasló eredményeket ismeri el a Neumann Társaság.

Szirányi TamásProf. Dr. Szirányi Tamás, a SZTAKI Gépi Érzékelés Kutatólaboratórium vezetője, a BME KJK egyetemi tanára a gépi látás, számítógépes képérzékelés, -feldolgozás terén végzett több évtizedes munkájáért kapta a díjat. Szirányi Tamás a társaság 25 éve életre keltett Képfeldolgozók és Alakfelismerők Szakosztályának alapító elnöke.

 

Micskei ZoltánMicskei Zoltán, a BME Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszékének egyetemi docense, akinek fő kutatási területe a szoftvertesztelés. Az idei elismerést is az ezen a területen végzett munkájáért kapja, azért, mert hallgatóival közösen több fontos tesztelési eszközt fejlesztett ki.

 

Kemény János-díjat kaptak

Kemény János az amerikai Dathmouth College professzoraként a BASIC nyelv egyik kifejlesztője és az időosztásos rendszerek egyik úttörője volt. A róla elnevezett díjjal a Neumann Társaság azokat a 35 éven aluli fiatalokat ismeri el, akik az informatikához kötődően ígéretes tudományos eredményeket értek el.

Lengvárszky SzabolcsLengvárszky Szabolcs, az internetszolgáltatással foglalkozó VANNET Telekommunikációs Kft. alapítója és ügyvezetője. Az országban egyedülálló módon regionálisan mikrohullámú technológiával és lokálisan vezetékes távközlési szolgáltatásokkal szolgálja ki üzleti előfizetőit. Megálmodója egy új, pécsi innovációs központ létrehozatalának, amelynek alapja a helyi innovatív vállalkozások szoros együttműködése.

A szakember a helyi kamara ICT Bizottságának alelnöke, 2021-ben a bizottsági munkája nyomán a távközlési szektorra vonatkozó törvénymódosításban működött közre, amelynek eredménye, hogy országosan több száz infokommunikációs(ICT) profilú kis- és középvállalkozás mentesül anyagi és adminisztrációs terhektől.

Németh ZsoltNémeth Zsolt, PhD, az ELTE Informatikatudományi Intézetének és Numerikus Analízis Tanszékének egyetemi tanársegédje, akit idén a világ egyik legrangosabb tudományos diákversenyének számító Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI) Nemzetközi Tudományos Bizottsága tagjának választottak, ötéves időtartamra. Ez a bizottság felelős a diákolimpikonok által megoldandó feladatok kiválasztásáért, előkészítéséért, kitűzéséért.

Az idei Tarján-díjasok

A társaság a hazai számítástechnika egyik úttörőjéről, Tarján Rezsőről elnevezett Tarján-díjjal az informatika oktatásában, népszerűsítésében kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereket díjazza.

Farkas CsabaFarkas Csaba, a budapesti ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium intézményvezető-helyettese, matematika-informatika szakos tanára, aki aktív szervezője a különböző országos informatika versenyeknek. Ezek feladataiból és azok mintamegoldásaiból a gyakorlást segítő tematikus adatbázist is kialakított.

 

Demeter Csaba AttilaDemeter Csaba Attila, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium informatikatanára, akinek az elmúlt tíz év során számos tanítványa jutott be a Nemes Tihamér Nemzetközi Programozási Verseny döntőjébe, illetve szerzett érmet nemzetközi informatikai diákolimpiákon.

 

Kósáné Robb OlgaKósáné Robb Olga, a Lenti Arany János Általános Iskola informatikatanára, aki a programozás alapjainak oktatására használt LOGO nyelv terén ért el sikereket. A tanárnő motivációs eszközként használja az Országos Grafikus Programozási Versenyen való részvételt a diákjai körében, szakkörön készítve fel őket a versenyre.

 

Az év informatikai újságírója

Domos ZsuzsannaA Neumann Társaság az IVSZ-szel és az Informatika a Társadalomért Egyesülettel közösen ítéli oda a a 2010-ben elhunyt számítástechnikai újságíró, Kovács Attila nevét viselő „Az év informatikai újságírója” díjat. Idén Dömös Zsuzsanna, a 24.hu technológiai rovatának munkatársának tevékenységét honorálták az elismeréssel, aki a technológia társadalomra gyakorolt hatásait tartja fő fókuszterületének, de idén a gyakori kibertámadásokról, adathalász- és fake news-kampányokról is folyamatosan beszámolt.

A Neumann Társaságról

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság a legnagyobb múltra visszatekintő hazai informatikai szervezet, 1968-as megalapítása óta vállal szerepet a digitális esélyegyenlőség megteremtésében. Kiemelt tevékenységei között van az informatikai tehetséggondozás – évtizedek óta fő szervezője a Nemes Tihamér Nemzetközi Programozási, a Nemes Tihamér Országos Alkalmazói, és az Országos Grafikus Programozási Versenynek, és felkészítője a diákolimpiákra utazó hazai csapatoknak.