A DIGI mobil előfizetőit a Vodafone hálózatára költöztette a 4iG csoport, a feleslegessé vált hálózati infrastruktúrát és a frekvenciahasználati jogot pedig az állami Pro-M Zrt. szerezte meg.

A mai bejelentés szerint a 4iG csoport távközlési portfolióját tulajdonló Antenna Hungária Zrt. megállapodott a DIGI mobil infrastruktúráját birtokló MIS Omega Mobilhálózat Kft. eladásáról.

A 68 milliárd forintos tranzakció révén a 2500 toronnyal, aktív és passzív rádióhálózati eszközökkel, valamint az 1800Mhz frekvenciatartomány használatához kapcsolódó joggal és rádióengedéllyel rendelkező cég a magyar állam tulajdonában lévő Pro-M Zrt-hez került.

Az akvizíció érintheti a közműszolgáltató cégek hálózatát is

Utóbbi szolgáltató, amely a készenléti szervek lehallgatás-biztos EDR(Tetra) hálózatát üzemelteti, a közlemény szerint a tranzakcióval modern mobiltávközlési infrastruktúrához jut. Ezzel a rendvédelmi szervek, a honvédség és a katasztrófavédelem szélessávú adatátviteli szolgáltatását biztosíthatja.

A tranzakció ellenértéke a vételár mellett tartalmazza a Pro-M Zrt. által igényelt egy éves üzemeltetési, valamint a toronyinfrastruktúrához tartozó új alaphálózat kiépítésének költségeit is. A vevő a tranzakció részeként a vételárat 2024. július 31-ig fizeti meg.

A bővüléssel a Pro-M Zrt. gáz-, áram- és vízszolgáltató vállalatoknak nyújtott zártláncú, elkülönített hálózati szolgáltatásai is kiszélesedhetnek. Az akvizícióval javul a már meglévő infrastruktúra lefedettsége és rendelkezésre állása és a Pro-M fejlesztése alatt álló rendszer kiépítése is évekkel lerövidülhet.