Az ismert üzletember, Balogh Petya vezetésével indított STRT Holding Zrt. zártkörű tőkeemeléssel 1,15 milliárd forint forrást vont be magánbefektetőktől.

Balogh Petya és társbefektetői 2023.tavaszán indították el a STRT (ejtsd: start) Holdingot, hogy piaci finanszírozást, és megfelelő tudástranszfert nyújtsanak a korai fázisú, nemzetközi ambícióval rendelkező startupoknak Magyarországon és a közép-európai régióban.

Másik céljuk a BÉT Xtend piacán való megjelenés, hogy ennek révén likvid és diverzifikált struktúrában tegyék hozzáférhetőbbé az intézményi- és magánbefektetők számára a startupokba való befektetést. A tőzsdére lépést idén novemberre tervezik.

Ennek első lépéseként év elején csaknem 30 angyalbefektető csatlakozott a társasághoz, nyár végére pedig lezárták a milliárdos nagyságrendű forrásbevonást, tisztán magánbefektetőktől.

„Büszkék vagyunk rá, hogy több mint 70 magánbefektető szállt be, akiknek jelentős része a hazai startup ökoszisztéma kulcsfigurája, mint például Csillag Péter (Starschema), a Banzai Cloud alapítói (Sereg Márton, Mátyás János, Csendes Miklós), Gerő Viktor (Vatera), Egerszegi Krisztián (MiniCRM) és Jared Schrieber (Infoscout)” – mondta el Balogh Petya.

Nem mindegy, ki a befektető

Az utóbbi évtizedben Magyarországon jellemzően európai uniós és állami pénzeket fektettek be korai fázisban lévő cégekbe, sokszor állami befektetőcégek.

Ennek hátránya, hogy a sikerről és az oda vezető útról ők másként gondolkodnak, mint egy magánbefektető, akinek figyelme a cég folyamatos erősítésére, nem pedig mielőbbi eladására irányul.

Legújabb – Launchpad névre hallgató – 3 hónapos startup-programjuk szeptember 11-én indult Kozma Andrea vezetésével. A közel 100 jelentkezőből kiválasztott 12 csapat dedikált mentorokkal kezdi meg a munkát, az akár 20 millió forintos befektetés reményében.

Az év hátralevő részének terveiről Balogh Petya elmondta, hogy folytatják a korai fázisú startupokba való befektetéseiket, dolgoznak egy nagyobb befektetési portfólió átvételén, és bővítik az oktatási és tartalomgyártási tevékenységüket is.