A Vodafone Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat(OMSZ) ÉletMentő applikációja újabb funkcióval bővül, és a balatoni vízimentőket is riasztja. Mindeközben a mobilszolgáltató Siófokon bekapcsolta 5G bázisállomásait, felkészül Balatonfüred.

Életmentő app

Az Életmentő applikációba, a januári élesítés óta bekerült koronavírus alkalmazás és a push funkció után megjelent a chatbot is. Ennek révén a felhasználók az alkalmazást érintő telepítési és felhasználási kérdésekben gyorsabban és hatékonyabban tudnak megfelelő válaszhoz jutni, a funkció kérdezz-felelek formában az elsősegélynyújtás folyamatát is támogatja.

Digitalizálódnak a vízimentők is

Az újdonságok közé tartozik, hogy az app a Balaton környékén élőket és ott nyaralókat is segíti, a tó környékéről érkező segélyhívásoknál szükség esetén riasztják a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatát(VMSZ) is. Utóbbiak mentési rendszere időközben digitalizálódott, ehhez az OMSZ-tól kaptak tableteket, amelyek gyorsítják a kommunikációt és felváltják az eddigi papír alapú mentési adminisztrációt.

A több mint fél éve működő alkalmazást eddig mintegy félmillióan töltötték le, rajta keresztül 2500 segélyhívás érkezett és 1500 konkrét segítségnyújtást eredményezett – hangzott el az újdonságokat bemutató balatoni tájékoztatón.

Ezen az eseményen jelentette be Budai J. Gergő a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese, hogy a cég korábbi terveinek megfelelően a Balatonhoz is elért a szolgáltató 5G hálózata. A cég augusztus 6-tól elsőként Siófokon kapcsolta fel 5G bázisállomásait, a következő település az északi parti Balatonfüred lesz.

A siófoki állomások már a márciusi frekvencia aukción elnyert 3500MHz-es frekvenciasávot használják. A szolgáltató felkészíti a Balaton körül lévő bázisállomásait a legkurrensebb 700 MHz-es sáv fogadására, amivel a tó és a partvonal egészén elérhető lesz az 5G szolgáltatás. A frekvenciasávot korábban műsorszórásra használták, a digitális földfelszíni átállás nyomán szabadul fel várhatóan szeptember elejétől a mobilszolgáltatók számára.