Az ukrajnai orosz invázió és az ebből eredő diplomáciai és gazdasági válasz már most jelentős hatással van a technológiai, azon belül is kiemelten az infokommunikációs(ICT)piacra. A háborús helyzet ismét zavart okozhat a covidból lassan kikászálódó chip piacon is.

Chipellátási problémákat is okozhat a háború

A technológiai világ még fel sem ocsúdott a koronavírus járvány teremtette negatív helyzetből és máris itt vannak az újabb nehézségek.

Maga a háborús konfliktus, valamint az Egyesült Államok, az Európai Unió (EU) és más országok által Oroszországgal szemben kivetett gazdasági szankciók és egyéb intézkedések egyaránt érzékenyen érintik az informatikai és a távközlési piacot globálisan is – állapítja meg az International Data Corporation (IDC) új jelentése.

A technológiai igazgatók körében folytatott globális villám felmérés(IDC Global CIO Quick Pulse) szerint a válaszadók több mint a fele újraértékeli 2022-re vonatkozó technológiai kiadási tervét, 10%-uk pedig jelentős módosításokkal számol az infokomhoz kapcsolódó beruházási terveiben.

Míg az IDC meredek visszaesésre és lassú fellendülésre számít az ICT-kiadások terén Oroszországban és Ukrajnában, ennek a globális hatása némileg korlátozott lesz. A két ország együttvéve az összes ICT-kiadás 5,5%-át adja Európában, és 1%-át világszerte.

A regionális háború globális kihatásai

Ugyanakkor a válságnak a kereskedelemre, az ellátási láncokra, a tőkeáramlásra és az energiaárakra gyakorolt valószínű hatása szélesebb körben érinti a világgazdaságot, és negatív következményekkel jár mind a regionális, mind a világméretű ICT-piacon. Ezek a következmények a következők:

A technológiai kereslet fluktuációja: A háborús konfliktus leállította az üzleti tevékenységet Ukrajnában, az orosz gazdaság pedig már érzi a nyugati szankciók korai hatását. Ez mindkét országban erősen kihat a technológiai kiadásokra, emiatt a helyi piaci kereslet kétszámjegyű zsugorodása várható 2022-ben. Mindeközben a nyugat-európai országok technológiai kiadásai részben növekedhetnek, a kiszélesített kibervédelmi és más biztonsági fejlesztések miatt.

Energiaárak és az inflációs nyomás: Az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos feszültségek széleskörű következményekkel járnak mind az energiaárakra, mind az ellátás biztonságára nézve, különösen egyes európai országokban, ahol már most is érezhető az árindexekre gyakorolt lépcsőzetes hatás.

A legtöbb országnak gyorsan újra kell értékelnie rövid távú energiaterveit, miközben fel kell gyorsítania a szén-dioxid-alapú energiaforrásoktól való függésének csökkentésére irányuló erőfeszítéseket.

Több tízezer fejlesztő szorul ki az ukrán piacról

Szakértelem és az infrastruktúra áthelyezése: Több, mint száz globális vállalat alapított leányvállalatot Ukrajnában, és még sok más működik Oroszországban. A konfliktus Ukrajnában már több tízezer fejlesztőt kiszorított, és egyes szolgáltatások áthelyezéséhez vezetett mindkét országban. Ezeket a kapcsolatokat, valamint a hozzájuk kapcsolódó fizikai eszközöket és személyzetet, valamint a jövőbeni terjeszkedési terveket újra kell értékelni.

Készpénz- és hitelelérhetőség: Az eddig bevezetett pénzügyi szankciók komoly kihívások elé állítják a külföldi hitelek elérhetőségét Oroszországban, miközben potenciális veszteségeket okoznak az EU-tagországok által Oroszországnak nyújtott hiteleknél. Hitelhez jutás nélkül a legtöbb vállalat kénytelen lesz rövidtávon felfüggeszteni az új technológiai beruházásokat. Oroszország súlyos készpénzhiánnyal is küzd, ami jelentősen befolyásolja a fogyasztói kiadásokat.

Az ellátási lánc dinamikája: A késztermékek és technológiai alkatrészek Oroszországba irányuló exportját jelentősen érintik a szankciók, de a nyugati vállalatokra gyakorolt hatás a piac méretéhez képest viszonylag csekély lesz.

Az Oroszországból és Ukrajnából származó technológiai anyagok importja is érintett lesz, különösen a félvezető szektorban, ahol a chipgyártásban használt neongáz, palládium és C4F6 készletei jelentősen csökkenni fognak. A konfliktus várhatóan további zavart okoz a globális ellátási láncokban, mivel a rakományokat át kell irányítani más országokba, ami költségnövekedést okozhat.

Árfolyam-ingadozások: Az orosz valuta értéke a kezdeti szankciókra válaszul zuhant, ami jelentősen megdrágította az informatikai berendezések és szolgáltatások ottani importját. Emiatt sok vállalat megtagadja a megrendelések Oroszországba történő szállítását, még akkor is, ha egyébként van mód azok kifizetésére. Ez azt is jelenti, hogy Oroszországnak saját PC-, szerver- és távközlési berendezés-gyártói képtelenek lesznek működni.

Az azonnali következményeken kívül egyéb rövid és hosszú távú hatásokra is lehet számítani, ideértve a megnövekedett tőzsdei volatilitást és a piaci spekulációkat, a kibertámadások kockázatát és egy szélesebb körű kiberháború lehetőségét is.

Az IDC szakértői a helyzetre tekintettel azt javasolják a vállalatoknak, hogy azonosítsák be az értéklánc-ökoszisztéma gyenge láncszemeit, dolgozzanak ki agilis ellátási lánc stratégiákat, és hozzanak létre olyan cselekvési terveket, amelyek lehetővé teszik a zavaró piaci mozgásokat előrejelzését.