A tavalyi 210 milliárd dolláros összes globális befektetés negyede áramlott a fizetési szolgáltatásokba. Egyre népszerűbbek már a kriptovaluta és blokklánc invesztíciók is – állapítja meg a KPMG kutatása.

Csúcson a fintech befektetések

Rekordszámú tranzakció repítette 2021-ben a valaha mért második legmagasabb éves értékre a globális fintech befektetések összegét. A szegmensen belül vezetnek a fizetési szolgáltatások, de már látványosan beindultak a kriptovalutákba és a blokkláncokba irányuló befektetések is – derül ki a KPMG Pulse of Fintech H2’21 kutatásából.

A kutatást a KPMG évente kétszer készíti el, ezek összesítéséből kiderült, hogy a teljes globális fintech finanszírozás a felvásárlások, magántőke-befektetések és kockázatitőke-bevonások területén 2021-ben rekordszámú, 5684 ügylet során érte a 210 milliárd dollárt.

„Komoly érdeklődés tapasztalható mindenféle fintech vállalat iránt, rekordokat döntő befektetésekkel a blokkláncok, kriptovaluták, kiberbiztonság és a vagyonkezelési technológiák felé. Míg a fizetési szolgáltatások továbbra is jelentős hajtóerőt képviselnek, a szektor minden nap bővül”– mondja Simonyi Tamás, a KPMG tranzakciós tanácsadásért felelős szenior igazgatója.

A második félév legnagyobb ügyletei közé tartozott egyebek mellett a dán fizetési szolgáltató Nets felvásárlása az olasz Nexi által 9,2 milliárd dollárért, valamint a fintech felhőszolgáltatásokat nyújtó Calypso Technology és a szabályozói technológiával foglalkozó AxiomSL 3,75 milliárdos értékű összeolvadása, amellyel az USA-ban létrejött az Adenza, illetve a japán Paidy 2,7 milliárdos felvásárlása a PayPal által.

Hasítanak a befektetések a kriptovaluták és a blokkláncok piacán

A kutatás szerint a legtöbb befektetést – éves szinten 51,7 milliárd dollárt – a fintech részterületei közül tavaly is a fizetési szolgáltatások piaca vonzotta (a 2020-as érték 29,1 milliárd dollár volt). Az érdeklődést fenntartotta a “vedd meg most, fizesd később”, a beágyazott bankolás, és a nyílt bankoláshoz illeszkedő megoldások iránti folyamatos kereslet.

Élénk volt az érdeklődés a blokkláncok és kriptovaluták piacán is, amely tavaly ugyancsak rekordösszegű, 30,2 milliárd dollárnyi befektetést vonzott. Ez hatalmas ugrás a 2020-as 5,5 milliárd dollár után, de még a 2018-as rekordév 8,2 milliárdját is bőven megháromszorozta.

Az ügyletek száma több mint a kétszeresére 1332-re nőtt 2021-ben. A szektorban több nagyszabású üzlet is született, ilyen volt az amerikai NYDIG 767 millió dolláros tőkebevonása, vagy a Celsius Network 750 millió dolláros ügylete. A növekvő aktivitás azt tükrözi, hogy a modern pénzügyi rendszerekben egyre inkább elfogadottnak számítanak a kriptovaluták és a mögöttes technológiák.

Befektetési szempontból csúcsot döntött még a kiberbiztonság (4,85 milliárd) és a vagyonkezelési technológiák területe (1,62 milliárd). Jelentős finanszírozásban részesültek 14,4 milliárd dollárral a biztosítási, 9,9 milliárddal pedig a szabályozási technológiák is.

A legnépszerűbb térség Amerika maradt

A legtöbb befektetést, 88 milliárd dollárt továbbra is az Egyesült Államok vonzotta. Európában is csúcsokat döntött a kockázati tőke, még az akvizíciók lassulása mellett is. Az összes fintech befektetés értéke az európai és közel-keleti régióban rekordszintre, 77 milliárd dollárra bővült 2021-ben.

Csúcsot döntöttek, 31,1 milliárd dollárral a kockázatitőke-befektetések is, benne a németországi N26 900 millió dolláros és a brit székhelyű Revolut 800 millió dolláros tőkebevonásával. A fintech beruházások kiemelkedően erősek voltak az egész régióban, megdőltek a rekordok Skandináviában (18,5 milliárd), Németországban (5,4 milliárd), Írországban (1,6 milliárd), Afrikában (1,8 milliárd) és Izraelben (900 millió) is.

Mit hoz a jövő?

A KPMG kutatása szerint a fintech beruházások várhatóan 2022-ben is nagyon jelentősek lesznek, és a kevésbé fejlett piacokon, Afrikában, Délkelet-Ázsiában és Latin-Amerikában is növekvő aktivitással számolhatnak. Fokozódó érdeklődés várható a fintech-fókuszú ESG (környezetbarát, fenntartható), valamint a bankokat helyettesítő megoldások iránt is, amelyek képesek lehetnek a banki alaprendszerek megújítására.

„A blokkláncok és kriptovaluták 2022-ben is vonzó befektetési célpontok maradhatnak. Az ezekkel foglalkozó cégek a szabályozóktól világos iránymutatásokat várnak, amelyekkel támogathatják és fejleszthetik ezt a területet. Mivel sok bank szembesül az elavult architektúra és technológia korlátaival, várhatóan megnő majd a befektetői érdeklődés az alapvető banki szolgáltatásokat megújító technológiák iránt is” – emeli ki Simonyi Tamás.

Fintech cégek