Ingyenessé tette a járvány idejére a tanároknak szóló online továbbképzési programját a Vodafone. Az államilag elismert program az általános és a középiskolákban tanítóknak segít a digitális átállásban.

Vodafone díjmentes online továbbképzés

Vodafone E-skola néven érhető el a 30 órás képzés 3 modulból áll, és mindhárom modul 10×45 perc. Egészen az alapoktól épül fel a tananyag. A modulok ellenőrző feladattal zárulnak. A továbbképzés mindhárom ellenőrző feladat „megfelelt” minősítése esetén tekinthető elvégzettnek. Elvégzéséért 30 kredit jár.

Az iskolabezárás bejelentésekor az E-skola anyaga már elkészült, de annak webes felülete még nem volt teljesen kész. Az iskolabezárás pénteki hírére a felületen dolgozó szakmai és informatikai csapat a hét végén rohamtempóban elvégezte az utolsó simításokat. A képzést azóta 330 tanár kezdte már el. (A képzésre jelentkezés a https://e-skola.vodafone.hu/ oldalon.)

A képzésbe azok is bekapcsolódhatnak, akik az alapoktól indulnának

A képzés szakmai anyagát – a Vodafone Alapítvánnyal közösen – Váczi Dorka digitális pedagógia szakértő, a Vodafone Digitális Iskola Angyala állította össze, más ismert digitális pedagógia szakértők bevonásával.

„A továbbképzés hatalmas segítséget nyújthat a pedagógusoknak a jelenlegi helyzetben a digitális oktatásra való átállásban, mert bár eredetileg tanórai felhasználásra készült, de a tananyag nagyszerűen adaptálható a jelen helyzetre is. Különösen nagy segítséget jelenthet az idősebb generációhoz tartozó pedagógusoknak, akik csak most ismerkednek a digitális eszközökkel és oktatási felületekkel, hiszen a képzés segítségével az alapoktól sajátíthatják el a legfontosabb tudnivalókat” – mondja Váczi Dorka.

A Vodafone Alapítvány 2015-ben indította el a Digitális Iskola Programot, a tanárok és a diákok digitális kompetenciáinak növelésére, az elmaradott térségek iskoláinak és tanárainak digitális felzárkóztatására.

Az első évben digitális eszközöket és internetkapcsolatot biztosított a résztvevő iskoláknak, ezt követően már a tanárok és a diákok digitális kompetenciafejlesztése volt a cél, hogy megtanulják az eszközök megfelelő használatát.