Miraclass márkanéven nagyméretű LED-képernyő családot jelentett be az LG. A távol-keleti gyártó legújabb, akár 100 négyzetmétert lefedő kijelzője a moziüzemeltetőket veszi célba.

Mozivásznat is kijelzőre cseréljük

A legkisebb képernyőüzletből, a mobiltelefonokéból végleg kiszállt gyártó, a nagyobb felületű kijelzőkben egyre kedvezőbb piaci lehetőségeket vél felfedezni. Így jutott a cég arra a döntésre, hogy képernyő portfólióját az extrém méretűekével egészíti ki.

A „Miraclass” név — a Miracle és Class szavak kombinációjából született — arra a képminőségre utalva, amelynek révén, a gyártó szerint, a közönség valósághű moziélményben részesülhet. Az új márkához jelenleg négy termékcsalád tartozik, a moziüzemeltetők így különböző méretű – a 14 és a 101 négyzetméter közötti –, illetve kétféle felbontású – 4K/2K – kijelzők közül választhatnak.

Az öt méter széles LDAA025-1 és LDAA012 modellekkel az utóbbi években egyre nagyobb számban előforduló, kis befogadóképességű mozikat célozza meg. Minden Miraclass kijelző kompatibilis a Dolby integrált médiaszerverével, az IMS3000-rel, ami prémium minőségűvé teszi a képet és a hangot is.

Az önálló fénykibocsátású, háttérvilágítást nem igénylő LED-pixeleket alkalmazó LG Miraclass modellek 24 bites színfeldolgozással és a megfelelő kontraszttal érik el a képernyőn megjelenő képek kellő mélységét és élénkségét. Az LG Miraclass mozi-kijelzői 68,7 milliárd színmegjelenítésére képesek.

A kijelzők erőteljes, egyenletes fényerőt adnak anélkül, hogy a képfelület sarkai sötétebbek lennének— a teljes „mozivásznon” így tiszta, torzításmentes képek jeleníthetők meg. Az LG Miraclass szoftvere is könnyű kezelhetőséget jelent az üzemeltetők számára.

Nincs szükség külön vetítőgép-teremre

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a használatukkal nincs szükség a vetítőgépnek helyet adó külön helyiségre, emiatt ez a megoldás a hagyományos mozikéhoz képest helytakarékosabb és hatékonyabb is.

Az LG Miraclass képernyők fényereje öt fokozatban, 48 és 300 nit között állítható, így a 2D/3D filmek lejátszásától kezdve a vállalati prezentációkon át a különféle ünnepségek során vetített tartalmak lejátszásáig számos felhasználási módhoz képesek alkalmazkodni.

A koreai gyártó terve, hogy a hasonló kijelzők iránti keresletnövekedést kielégítve a jövőben további termékcsaládokat és modelleket terveznek erre a piaci szegmensre. A cégnek már ma is működnek hasonló kijelzői számos nagy moziláncban Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában.

Nemrégiben Spanyolországban, a vilanovai Odeon Multicines moziban helyezték üzembe az LG egyik Miraclass kijelzőjét, amit hamarosan további LED-megjelenítők telepítése követ majd a madridi és barcelonai Odeon Multicines mozikban.