Átadták a hírközlési hatóság (NMHH) új, többfunkciós műszaki épületét Budapesten, amelyben a mérőlaborok mellett szerverközpont is található.

NMHH új mérőközpontja

Az eredetileg tavalyra tervezett, közel 15 ezer négyzetméteres épületegyüttesben a legmodernebb, elektromágneses sugárzást (EMC) mérő laborok és a hozzá tartozó mérőkamrák, szerverközpont, konferenciaterem és irodák is helyet kaptak.

A most átadott mérőrendszerek, és a hozzájuk kialakított mérnöki munkahelyek lehetővé teszik a hírközlési eszközökben és szolgáltatásokban zavart okozó berendezések hatékony kiszűrését.

Az elektromágneses sugárzás adására és vételére alkalmas elektronikus berendezések működési jellemzőinek (rádiótechnikai) és elektromágneses összeférhetőségének (EMC) vizsgálata csak speciálisan kialakított mérőhelyen végezhető.

Az EMC-szabványok szerint az ilyen helyiségek méretének akkorának kell lennie, hogy képes legyen fizikailag is befogadni a vizsgált berendezést, legyen az akár egy önvezető autó, valamint speciális kialakításának és bevonatának semleges, külső hatásokat kiszűrő mérési teret kell biztosítania.

NMHH új mérőközpontja

Ennek megfelelően a legnagyobb mérőkamrában a kisebb eszközök és a háztartási nagyberendezések mellett – ilyenek a kapunyitók és a mosógépek – akár személyautókat is lehet majd vizsgálni. A TEMPEST-mérőképességes labor más állami szervek munkáját is támogathatja, és csökkentheti az ország függését a külföldi és a gyártók által működtetett mérőlaboroktól.

Az NMHH új épületében a jövő hírközlési szakemberei is szerezhetnek szakmai gyakorlatot, hozzájárulva a hazai szakemberképzés lehetőségeinek a bővítéséhez.

A mai átadón elhangzottak szerint a tervezés során kiemelten figyeltek a fenntarthatóságra és a környezetbarát megoldásokra is. Az épület energiatakarékos, használja a megújuló energiaforrásokat. A kiterjedt zöldfelületek pedig nagymértékben csökkentik a komplexum ökológiai lábnyomát.