Európában elsőként a Vodafone vezeti be az OpenRAN nyílt rádiós hozzáférési technológiát, amivel könnyebben bővíthető a vidéki internet hozzáférés. Ez egyben mérsékelheti a hagyományos hálózati berendezés-gyártók – Ericsson Huawei, Nokia – dominanciáját.

OpenRAN

A tesztüzemek Törökországban és Dél-Afrikában zajlottak, most pedig a szolgáltató számtalan tesztet tervez az Egyesült Királyság vidéki területein. Hírek szerint akár több mint 100 helyszín is szóba jöhet. A szigetország után más európai piacokon is meg akar jelenni vele.

A technológia előnyei

A cég a következő előnyöket sorolja az OpenRAN kapcsán:

  • 2G, 3G, 4G és 5G technológiaszállítók új körének bevonása a meglévő piacvezetőkön felül, ezzel növelve az ellátási láncolat biztonságát;
  • a világ legelzártabb közösségei közül több bekapcsolódhat az internet világába, szabványosított, kedvezőbb árú hálózati berendezések alkalmazásával;
  • a lefedettség bővítése a városokban, pl. a Vodafone Open CrowdCell kiscellás technológiájának alkalmazásával;

Az elmúlt évek során a távközlési hálózati berendezések szállítása globálisan is csupán egy maroknyi cég kezében összpontosult. Ha több szállítóból lehet választani, az növeli a szolgáltatás biztonságát, a rugalmasságot és az innovációt.

A Vodafone több új, OpenRAN technológiát szállító kereskedővel állapodott már meg, köztük az amerikai Parallel Wireless-t és Mavenirrel, valamint a brit Lime Microsystems-szel.

Újszerű megoldás a hálózatok építéséhez

A Vodafone csoport a Telecom Infra Project (TIP) elnevezésű iparági egyesület keretei között más távközlési és technológiai cégekkel közösen új megközelítéseket dolgoz ki a távközlési hálózatok kiépítéséhez és elindításához. Az OpenRAN a TIP keretein belül jött létre azzal a céllal, hogy a világhálóra kapcsolja a távközlési hálózatokhoz legkevésbé hozzáférő közösségek egy részét.

A rádiós hozzáférési hálózat (RAN) a póznákkal és az antennákkal együtt alkotja azt az infrastruktúrát, amelyet a távközlési szolgáltatók a mobilforgalom továbbításához használnak. Az OpenRAN technológia csökkenti az internetes és hangszolgáltatások nyújtásának költségét, azzal, hogy szabványosítja a RAN-ban lévő hardver és szoftver kialakítását és funkcionalitását, ezzel megnövelve a különböző komponenseket szállítani tudó vállalatok számát.

Az OpenRAN technika már több éve fejlesztés alatt áll, alapja a városok számára kidolgozott Open CrowdCell kiscellás technológia, ami Spanyolországban és Törökországban már használatban van. Az Open CrowdCell hatótávolsága kisebb, mint a póznáké és antennáké, és szabványosított hardvert alkalmaz, amelyhez több szállító is tud szoftveralkalmazásokat fejleszteni.

A Vodafone Magyarországon is premierre készül, mint nemrégiben megírtuk október közepére tervezi az 5G kereskedelmi szolgáltatás elindítását.