A Microsoft, az Apple és a Google anyavállalata az Alphabet állnak dobogós helyen a magukat tőzsdén is megmérető technológiai cégek érték alapú világranglistáján. Az első tízben is még az amerikai cégek dominálnak, de közel az egyharmaduk már ázsiai vállalkozás, európai viszont egy sincs köztük.

Legértékesebb tech cégek

A GlobalData nemrégiben publikálta legújabb toplistáját a technológiai cégekről, azok idei első negyedévi piaci kapitalizációja(M Cap) alapján. (A piaci kapitalizáció egy adott vállalat értéke az aktuális tőzsdei árfolyama alapján, amit úgy számítunk ki, hogy a kibocsátott részvények darabszámát megszorozzuk az aktuális részvényárfolyammal.)

Az egyetlen európai a 11. helyen áll

A tízes élbolyban 8 vállalat megőrizte tavalyi utolsó negyedévi helyét, a Facebook és a Tencent viszont helyet cseréltek egymással a negyedik-ötödik helyen. Mark Zuckerberg cége egy negyedév alatt 26,3 százalékkal növelte piaci kapitalizációját, miután részvényárfolyama a 2018.negyedik negyedévi 131,09 dollárról 2019.első negyedévére 193,4 dollárra nőtt.

Az árfolyamnövekedés hozzásegítette az amerikai céget, hogy lekörözze kínai riválisát a Tencentet, amely ugyancsak látványosan növelte bevételét és nettó eredményét, miután az ottani állami rádió és televízió társaság végül engedélyezte a cég online játékait, amelyek tavaly március óta voltak tiltólistán.

A 25-ös lista első európai cége az SAP a 11. helyen áll. Rajta kívül még két európai székhelyű cég az Accenture és az ASML képviseli a kontinensünket. A huszonöt vállalat szinte mindegyike növekedésről számolhatott be kivéve a Qualcommot és a Sony-t.

Új belépő a listán az Intuit

A legnagyobbat, több mint 30 százalékot nőtt az NVIDIA, a VMware és az Intuit. A Facebook, az Accenture, a Samsung, az Automatic Data Processing, az ASML Holding, a Cisco Systems és az IBM pedig több mint 20 százalékkal lett értékesebb az előző negyedévinél.

Az NVIDIA részvényárfolyama a korábbi 133,5 dollárról 2019. első negyedév végére 181 dollárra nőtt, köszönhetően a számítógépes játék üzletág növekedésének, a mintegy 100 új GeForce Max-Q laptop szállításának, valamint az NVIDIA RTX számítógépes grafika bevezetésének, amit széles körben elfogadott az ipar.

A VMware részvényárfolyamát az elemzők szerint az Amazon Web Services, a Dell és a Microsoft együttműködésével bővülő felhő ügyfélkör emelte magasba. Az Intuit Inc. új belépő a listán, a cég részvényének az árfolyama 196,85 dollárról 251,06 dollárra emelkedett, a bevétel és a nyereség növekedését követően, amelyet az online ökoszisztéma élénkülése és az alacsonyabb adómérték tett lehetővé.

A Sony piaci kapitalizációja viszont 12,8 százalékkal esett vissza a lassuló nyereségnövekedés miatt, ami a bizonytalanabbá váló PlayStation üzletmenetre vezethető vissza, és ami kedvezőtlenül befolyásolta a befektetők bizalmát.

Marcet Cap GlobalData