Praktikus tippek szakértőktől, amelyekkel energiatudatosabban használhatjuk háztartási készülékeinket.

Áram spórolás

Fontos a jó választás

Az energiatakarékosság a vásárlással kezdődik, ha éppen le kell váltanunk a régi gépünket, nem árt, ha azt főleg a hűtő- és mosógépnél energiahatékonyabb változatra cseréljük – emelik ki az LG szakértői.

A környezettudatosság a tévék esetében kisebb hatással bír, mivel egy átlagos, 55 hüvelykes képátlójú, G energiaosztályba sorolt tévé 100 kWh éves áramfogyasztása nem annyira jelentős a háztartás teljes áramfogyasztásához képest.

Ettől függetlenül a „sok kicsi sokra megy” elv alapján itt is érdemes energiahatékonyabb készüléket választani, hiszen egyes modellek fogyasztása akár az átlagos érték dupláját is elérheti.

Ne fűtsünk a hűtőgépek mellett, kerüljük a háttértévézést

Meglévő készülékeink tudatos használatával is takarékoskodhatunk. A hűtő elhelyezésénél fontos, hogy ne helyezzük se sugárzó hőforrás – például radiátor – közelébe vagy olyan helyre, ahol közvetlen napsugárzás érheti.

Ettől ugyanis rövidülhet a készülék élettartama, a fogyasztása pedig a hőkompenzáció miatt akár jelentős mértékben is megnőhet. A készülékek hátulján lévő kondenzátorrács jó szellőzést igényel, ezért minimum 5 cm-re helyezzük el a faltól, félévente pedig portalanítsuk a rácsot.

Rendszeresen ellenőrizzük, hogy jól zár, illetve szigetel-e az ajtó. A No Frost technológiával rendelkező gépek forgatják a normál hűtőtérben és a fagyasztóban lévő levegőt, így egyik részben sem fordul elő jegesedés, ami rontaná az energiahatékonyságot, illetve a rendszeres leolvasztással sem kell bajlódnunk.

Ha viszont a gépünk nem rendelkezik ezzel a technológiával, érdemes évente kétszer leolvasztanunk, ezzel jelentősen javíthatjuk a készülék energiahatékonyságát.

A modern tévékészülékek rendszerén belül gyakran választható az eco üzemmód, amit érdemes legalább az esti tévézésnél aktiválni. A fogyasztásunkat azzal is tudatosabbá tehetjük, ha kerüljük az úgynevezett „háttértévézést”, vagyis hogy úgy menjen a műsor a készülékünkön, hogy nem is figyelünk rá – emelik ki a szakértők.

Örökzöld téma a mosogatógép, vagy kézi mosogatás kérdése

Az energiatakarékosság mellett fontos a vízpazarlás elkerülése is. Gyakori tévhit, hogy a mosogatógépek túl sok vizet használnak el, hiszen a készülékek egy ciklus során 11-14 liter vizet fogyasztanak, takarékos üzemmódban pedig akár 9 literre is csökkenthető ez a mennyiség.

A kézi mosogatás esetében, utóbbi mennyiséget már egy 3 perces vízfolyatással sikerül elérnünk. A mosogatógépek akár 60-65 fokos vízhőmérséklettel is üzemelhetnek, míg egy kézi mosogatást nehéz lenne ilyen forró vízzel biztonságosan megoldani.(Arra nincs az összeállításban adat, hogy melyik fogyaszt több áramot az idézett hőfokú víz előállításához: a mosogatógép, vagy a bojler, illetve fűtőkazán.)

Ha már fűtés, a fűtőberendezés lekapcsolásával csökkenthető az energiafogyasztás, viszont fontos, hogy milyen esetekben, hány fokkal tekerjük lejjebb a hőmérsékletszabályozót.

A szakértők szerint akkor járunk a legjobban, ha a távollét hosszától függően, kisebb-nagyobb mértékben mérsékeljük a beltéri hőmérsékletet, így ugyanis nem hűl ki annyira a lakás, hogy azután túl sok energiába kerüljön az újbóli felfűtése. Ha munkába megyünk, 2-3 fokkal érdemes csökkenteni a beltéri hőmérsékletet, ha pedig hosszabb időre elutazunk, ajánlott temperáló fűtést alkalmaznunk, hogy elkerüljük a nem kívánatos páralecsapódásokat vagy elfagyásokat.