Az akár 25 százalékkal is megemelt adatkeret az Európai Unióban és az 1-es díjzónában használható fel. A bővítés automatikusan aktiválódik.

Növekszik a roaming adatkeret

Az Európai Unión belül és az 1-es zónába tartozó országokban 2017 júniusa óta nem, vagy csak bizonyos esetekben kell roamingdíjat fizetni a mobilfelhasználóknak. Ezekben az országokban a hazai előfizetők alapesetben a magyarországi tarifának megfelelő feltételekkel használhatják előfizetésüket, legyen szó adat-, hang- vagy SMS-forgalomról.

Az induláshoz képest megduplázódott az adatforgalom

A roaming során a legnépszerűbb tarifák teljes adatkerete felhasználható. Az ettől eltérő esetben Brüsszel határozza meg az EU területén és az 1-es díjzónában elérhető havi adatkeret nagyságát. Az Európai Bizottság szabályozása értelmében számos tarifa esetében 2020. január 1-től akár 25 százalékkal növekszik a roaming adatkeret mértéke.

Legutóbb a Telenor készített jelentést arról, hogy miként változtak a magyarországi mobilhasználók külföldi mobilnet-használati szokásai, és hogy honnan érkeznek hozzánk a legaktívabb adatroamingolók.

A jelentés megállapítja, hogy már az első évben, 2017. június 1. és 2018. május 31. között a korábbinál jóval népszerűbbé vált a külföldi mobilinternetezés. A növekvő tendencia azóta is folytatódott.

Az általuk legutóbb vizsgált 2018. június 1. és 2019. május 31. közti időszakban az első évhez képest közel megduplázódott az adatforgalom, amelyet a szolgáltató ügyfelei generáltak EU-s és 1-es díjzónába tartozó mobilhálózatokon. Ez a vizsgált egy év alatt összesen több mint 2,2 millió gigabájt roaming-adatforgalmat jelentett.

A németeknél mobilnetezünk a legtöbbet

A hazai Telenor ügyfelek az elmúlt egy évben is Németországban, Ausztriában, Olaszországban és Franciaországban használták a legtöbbet a mobilinternetet. A toplista ötödik helyére futott be még Horvátország.

Az uniós tagállamok közül a legkevesebb adatot Lettországban, Litvániában és Észtországban generálták a Telenor-ügyfelek, ami nem meglepő, hiszen ezek az országok kevésbé népszerű turisztikai célpontnak számítanak.

A vizsgált időszakban az unión kívüli országokban mintegy 40 százalékkal emelkedett a Telenor ügyfeleinek roaming-adatforgalma. Tavalyhoz képest átalakult a toplista sorrendje: a legtöbb adatot az Egyesült Államokban forgalmazták az ügyfelek, a második helyre került a tavalyi aranyérmes Izland, Svájc pedig megőrizte harmadik helyét.

Idén a negyedik helyre a magyarok körében népszerű üdülőhelynek számító Törökország futott be. A top 10-es listán Kína, Oroszország, Ukrajna, Izrael és Thaiföld is megtalálható.

Itthon a britek és a románok neteztek a legtöbbet

A szolgáltató hazai Hipernet-hálózatára csatlakozó, külföldi SIM-kártyát használó körében a legaktívabbak a britek és a románok, harmadik helyen pedig a németek állnak. A német mobilnetezők nagyjából negyedével kisebb forgalmat bonyolítottak a Telenornál, az osztrákoké pedig csaknem feleannyi volt, mint a briteké. A top tízes lista ötödik helyére a lengyel, a hatodikra a svéd, a hetedikre a holland, a nyolcadikra az olasz, a kilencedikre a norvég, a tizedikre pedig a dán felhasználók futottak be.