A magas infláció, valamint a növekvő karbantartási és energiaköltségek arra késztetik a régió távközlési hálózatainak az üzemeltetőit, hogy felgyorsítsák a régi rézhálózatok(DSL) kivezetését. Ezzel kapcsolatos terveikről megkérdeztük a hazai érintetteket is.

Réz hálózatok

A gazdasági bizonytalanság, a magas infláció és az ukrajnai háborúval kapcsolatos egyéb fenyegetések hosszan tartó hatással lesznek a távközlési bevételekre és az ágazati befektetésekre Közép- és Kelet-Európában – állítja az Analysys Mason egyik tanulmányában.

Az elemző szerint az elsősorban az inflációhoz kapcsolódó gazdasági terhek hatását a szolgáltatók többek között a DSL-felhasználók optikai(FTTP)összeköttetésre való migrációjának felgyorsításával igyekeznek majd csökkenteni. Az FTTP kapcsolatok ugyanakkor kedvező hatásként növelhetik a felhasználónkénti szélessávú költést(ASPU) is.

Ez az átállás lehetővé teszi az üzemeltetők számára, hogy egyfelől megtakarítsák a hálózat karbantartási és energiaköltségeit, másfelől egyben nagyobb sebességet is biztosítsanak az előfizetőknek. Ennek eredményeként 2027-re az FTTP/B hozzáférés a teljes vezetékes szélessávú kapcsolatnak már több mint a kétharmadát teszi ki Közép-Kelet-Európában.

(Alapvető cél, hogy az optikát legalább az épületekig(FTTP/B, – building) kihúzzák, onnan a lakásokba, irodákba már egyéb olcsóbb technológiát is használhatnak a szolgáltatók.)

Az üvegszálas hálózatok fokozott elterjedésének hátterében nemcsak az áll, hogy a rézalapú hálózatokat üvegszálas váltja fel, hanem a fokozattabb átállás a kábelszolgáltatókat is arra készteti, hogy a ma elterjedt DOCSIS-hálózatokat optikára cseréljék, valamint azokon a területeken is az utóbbi technológia megjelenése várható, ahol ma korlátozott vagy egyáltalán nincs infrastruktúra.

Az FTTP/B és DSL részesedése az összes vezetékes szélessávú kapcsolatból, Közép- és Kelet-Európa, 2017–2027

Réz hálózatok

Az optikára váltás újabb hálózatüzemeltetők megjelenését is ösztönzi

A kábelszolgáltatók optikai szálra való átállása elősegíti az üvegszálas lefedettség kiterjesztését, ennek nyomán 2027-ben a régióbeli ügyfelek több mint a háromnegyede előfizet majd az FTTP/B szélessávú szolgáltatásokra.

Ez a szám azon kábeloperátorok szolgáltatásait is magában foglalja majd, amelyek leállnak a DOCSIS technológiával. A szakértők arra is számítanak, hogy még több távközlési szolgáltató dönt az önkéntes szervezeti szétválás mellett, és új infrastruktúraüzemeltető vegyes vállalatok jönnek létre az üvegszálas hálózat kiépítési költségeinek megosztására és az infrastruktúra kihasználtságának maximálására.

Az államok támogatják a kevésbé vonzó területek optikai ellátottságát

Az elemző szerint a régió kormányai továbbra is támogatják azokat a szolgáltatókat, akik olyan helyeken fektetnek be üvegszálas hálózatokba, ahol nem kifizetődő az ilyen hálózatok kiépítése.

A régió szabályozó hatóságai általában éves infrastruktúra-feltérképezést végeznek, hogy azonosítsák azokat a területeket, ahol a legalább 30 Mbit/s sebességű szolgáltatások nem érhetők el. A kormányok ezután meghatározzák az állami beavatkozásra alkalmas területeket, és meghatározzák a támogatások elosztásának feltételeit.

Azok az operátorok, amelyek szeretnék növelni a vidéki lefedettséget, gyakran kötnek hálózatmegosztási szerződéseket. Ennek nyomán arra lehet számítani, hogy több megosztott hálózati ügylet és vegyesvállalat jön létre az üzemeltetők és akár a közüzemi társaságok, valamint az üzemeltetők és a pénzügyi befektetők között. A közüzemi társaságokkal kötött hálózatmegosztási megállapodások lehetővé teszik az üzemeltetők számára, hogy hálózataikat könnyen kiépítsék a távoli és ritkán lakott területek ügyfelei számára.

A befektetők célpontjai

A tanulmány több példát is felhoz a régióban végrehajtandó optikai beruházásokra, amelyek fedezetének egy részét európai források biztosítják.

Az észtországi Eesti Energia például az Európai Beruházási Banktól kapott 70 millió eurós hitelt veszi igénybe arra, hogy 2023 végéig 266 ezer háztartást lásson el üvegszálas hálózattal, főként a vidéki és rosszul lefedett területeken.

Az Orange és az APG vegyesvállalata (Światłowód Inwestycje) Lengyelországban 2025-ig 1,7 millió ottani háztartásban kíván üvegszálas hálózatot kiépíteni. Kifejezetten azokra a területekre összpontosít, ahol a nagysebességű szélessávú infrastruktúrához való hozzáférés korlátozott vagy egyáltalán nem létezik.

A United Group 2026-ig 500 millió eurós beruházást tervez az üvegszálas hálózatok kiépítésébe Bulgária, Horvátország, Montenegró, Szerbia és Szlovénia rosszul ellátott területein.

A UPC Poland a Tauron energiaszolgáltató hálózatát fogja használni arra, hogy azon távközlési szolgáltatásokat nyújtson ügyfelei számára a vidéki területek több mint 123 településén.

A megemelkedett infláció ellenére az optikai hálózatok kiépítése folytatódni fog Közép-Kelet-Európában, mivel a legtöbb szolgáltató az FTTP-hálózatokba történő befektetést végső soron költségmegtakarításnak tekinti.

Az üvegszálas hálózatok kiépítése fedezetének egy része állami támogatásból származik. Az üvegszálas kiépítés megnövekedett üteme lehetővé teszi az üzemeltetők számára, hogy felgyorsítsák a leszerelési programokat, és migrálják a DSL-előfizetőket az FTTP-hálózatra. Ennek eredményeként a DSL-kapcsolatok aránya jelentősen csökken, a 2022-es 21%-ról 2027-re 12%-ra.

Itthon is ütemesen cserélik a régi hálózatokat

A hazai viszonyokkal kapcsolatban megkerestük a hírközlési hatóságot, ahol további adatok nélkül csupán azt jelezték, hogy nyilvántartásuk szerint több magyarországi szolgáltató is használ még rézhálózatot, ezeket azonban folyamatosan cserélik korszerűbbre, illetve a nem használt hálózatokat folyamatosan bontják.

A szolgáltatói körből a legnagyobb rézhálózatot annak idején a Matáv birtokolta, „jogutódja” a Magyar Telekom a témával kapcsolatos kérdésünkre a következőket válaszolta:

„Az optikai hálózatok megépítését és átadását követően középtávú tervünk, hogy lehetőség szerint minden háztartást és üzleti vállalkozást az optikai hálózatra tereljünk, ezzel lehetővé tegyük a stabilabb, nagyobb sávszélességet biztosító ügyfélkiszolgálást. Mintegy 250 településen már meg is történt teljesen a régi, rezes hálózat kiváltása, ezeken a településeken már csak gigabites hálózatunk van és folyamatosan dolgozunk a további területeken is.”

Az elmúlt évek intenzív hálózatfejlesztésével, a Telekom optikai és kábelhálózata ma már több mint 3,4 millió otthon és vállalkozás számára kínál gigabites hálózaton szolgáltatást, az általa lefedett pontok háromnegyede gigabites a kínált szolgáltatás maximális letöltési sebessége. A Magyar Telekom az elmúlt hat évben több mint 300 milliárd forintot költött Magyarországon mobil- és vezetékes hálózatainak infrastruktúrafejlesztésére.