Már a hivatalos számok is azt mutatják, amit eddig is sejtettünk, lassan, de folyamatosan csökken a hagyományos tévézés, morzsolódik le a tévéelőfizetések száma, helyébe lép a streamingszolgáltatás.

Lejtmenetben a hagyományos tévézés

Magyarországon az utóbbi két-három évben terjedt el az előfizetéssel lekérhető videótartalmak használata. A köznyelvben ez a szolgáltatás – nem teljesen pontosan – streamingként vált ismertté.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) reprezentatív felmérése szerint legutóbb már a háztartások közel fele – 44 százaléka – nézett filmeket vagy sorozatokat ezeken a csatornákon. Sőt, az elmúlt két évben megindult a televízió-előfizetések lemorzsolódása is.

A három legelterjedtebb streamingszolgáltató Magyarországon a Netflix, az HBO Max és a Disney+, amelyet a háztartások 30, 21, illetve 14 százaléka használ. A szolgáltatás szélesebb körű elterjedése feltételhez kötött.

Azok tudják csak érdemben kihasználni az előfizetést, akik jó minőségű internetkapcsolattal és okostévével is rendelkeznek. Streaminget lehet ugyan számítógépen vagy akár mobiltelefonon is nézni, de az élmény nem olyan mint az okostévén.

Ahhoz, hogy eredményesen tudjanak ezek a szolgáltatók terjeszkedni, nagy mennyiségű magyar nyelvű tartalomra és a magyar nyelvű ügyfélszolgálatra volt szükségük. Példa erre az Amazon Prime, ami vélhetően azért nem terjedt el Magyarországon, mert a hatalmas kínálatából viszonylag kevés a magyarul is nézhető film.

Lejtmenetben a hagyományos tévézés

Ők a hazai streaming úttörők

A hazai streaminghasználatra jellemző, hogy azt a magasabb végzettségű, a jó anyagi helyzetben lévő, továbbá a fiatalabb háztartások nagyobb eséllyel veszik igénybe. Így például míg a 30 és 39 év közötti háztartásfővel rendelkező háztartásoknak 54 százaléka volt streaming-előfizető, a 60 feletti háztartásoknak már csak a 19 százaléka.

Hasonlóképpen, míg a legjobb anyagi helyzetű háztartások 65 százaléka használt előfizetéses lekérhető videócsatornát, a legrosszabb pénzügyi helyzetben lévőknek csupán a 24 százaléka.

A szakemberek még nem vonnak közvetlen párhuzamot a streaming és a lineáris tévézés között, de gyanítható, hogy amennyivel többet néz valaki lekérhető filmeket, annyival kevesebbet tévézik.

Frusztrálóak a túl hosszú reklámblokkok

Kétségtelen jelei vannak már a lineáris tévéhasználat lassú visszaszorulásának, amit erősíthet a reklámidők alulszabályozottsága. Ma már gyakran előfordul, hogy egy amúgy 1 óra 20 perces film vetítése a hagyományos csatornákon, akár 2 és fél órába is telik.

Lassan már hosszabbak a reklámblokkok, mint maga a film, ami sokak számára igen frusztráló. Erre jók a prémiumabb tévécsomagokhoz járó kiegészítő szolgáltatások: az adás felvétele és utólagos megnézése, átlapozva benne a reklámblokkokat, vagy az adás lestoppolása a reklámblokk idejére.

A friss felmérés szerint a háztartások 12 százaléka nem néz már egyáltalán televízióadást. Vagy azért, mert csak streaminget néz, vagy azért, mert egyiket sem nézi.

Míg korábban hosszú ideig stabilan 3,7 millió körül volt a tévé-előfizetések száma, 2021 közepe óta csökken: az idei év közepén a két évvel korábbi csúcsértékhez képest 175 ezerrel, közel 5 százalékkal kevesebb előfizetést tartottak nyilván.

Ez azt jelenti, hogy negyedévente mintegy 20-30 ezer háztartás dönt úgy, hogy nincsen szüksége a hagyományos televíziózásra. Döntő részük vélhetően azért, mert jobb szórakozást talál a lekérhető tartalmakban.