Európához köthető a legtöbb fúziós és felvásárlási tranzakció a globális technológiai szektorban, mióta 2022. első negyedévében sikerült megelőznie az USA-t. Az amerikaiak viszont vitathatatlan bajnokai maradtak a 100 millió dollár feletti M&A ügyleteknek.

Technológiai fúziók

A CB Insights Tech M&A Q2’23 jelentése szerint az európai technológiai piacon az idei második negyedévben 812 ilyen ügyletet bonyolítottak le, miközben ugyanez az Egyesült Államokban olyan szintre zuhant, amelyre a 2020-as COVID-zárlat óta nem volt példa.

Technológiai fúziók

Az igazsághoz tartozik ugyanakkor, hogy bár Európa az első helyen áll az összes technológiai M&A tranzakcióban, az USA-ban kötik a legtöbb 100 millió dolláros vagy azt meghaladó értékű M&A ügyletet. A második negyedévben a tengerentúlon 28 ilyen megállapodás született, szemben az európai 18-cal.

Technológiai fúziók

Az amerikaiak részesedése azonban ezekből az ügyletekből az előző negyedévhez képest 12 százalékponttal zsugorodva, 41%-ra esett vissza, szemben a korábbi hasonló időszakokban megszokott 45-60 százalékkal.

Az USA részesedésének a csökkenését, növekedéssel kompenzálta Európa és főként Ázsia. Utóbbi részesedése a 100 millió dollár feletti M&A ügyletekből elérte a 21%-ot, ami 2019 óta a második legmagasabb negyedéves szint – áll az említett jelentésben.

A technológiai M&A ügyletek száma 2020 óta a legalacsonyabb szinten áll

A lassulás mögött elsősorban a kockázatkerülő stratégiai felvásárlások állnak, szakmai befektetőkkel. A pénzügyi befektetők is aktívak maradtak, de közel sem annyira, mint korábban. Emögött az általános gazdasági helyzet, a vonzóbb befektetési célpontok hiánya és a dráguló hitelek egyaránt kimutathatók.

Technológiai fúziók

A nagy technológiai cégek is távol tartják magukat a fúzióktól és a felvásárlásoktól, amit mi sem bizonyít jobban, mint, hogy az idei második negyedévben ez a terület 4 és fél éves mélypontra zuhant. Az elemzés a big-tech-ek közé sorolja az Amazont, az Apple-t, Google-t, Meta-t, a Microsoftot és az NVIDIA-t.

Technológiai fúziók

Közülük az Apple volt az egyetlen nagy technológiai cég, amely a vizsgált negyedévben egyáltalán céget vásárolt. Megvette a Mira nevű startupot, amely az amerikai hadseregnek és más üzleti vállalkozásoknak gyárt kiterjesztett valóság(AR) fejhallgatókat.

A stratégiai felvásárlók kockázatkerülő mentalitásán túl az egyébként nagy étvágyú big-tech-szereplőket az USA-ban és Európában tapasztalható nagy kihívás, a korábbiaknál is trösztellenesebb klíma tartja vissza az ügyletektől.

Mutatóban vannak csak dollármilliárdos ügyletek

A 2021-es csúcs óta jelentős mértékben visszaestek a nagy értékű M&A ügyletek, alig egy százalékuk haladja meg az egymilliárd dollárt. Ilyenből az idei második negyedévben 21-et regisztráltak, igaz az előző negyedévben csak 14 volt belőlük.

Összességében 2 negyedéves csökkenés után az M&A tranzakciók medián értéke közel megduplázódott elérte a 45 millió dollárt.

A 2023. év eddigi big-tech ügyletei

Technológiai fúziók
Forrás: CB Insight