Január 1-jétől Barna Zsolt lesz a Magyar Bankholding elnök-vezérigazgatója, aki tavaly ősz óta irányítja a fúziós folyamatot.

Barna ZsoltDecemberi közgyűlésén a Magyar Bankholding Zrt. döntött az új vezérigazgató kinevezéséről, aki december 1-jén át is vette a vezérigazgatói feladatokat, jövő január 1-jétől pedig már elnök-vezérigazgatói pozícióban irányítani a bankcsoportot.

Barna Zsolt feladata a három tagbank, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarék Csoport üzleti területeinek összehangolása, felel továbbá a három pénzintézet egyesítését célzó fúziós lépésekért és a csoportszintű működés harmonizációjáért is.

Az épülő szuperbank a teljes piaci spektrum lefedését és minden ügyfélszegmens kiszolgálását célozza, miközben jelentős hangsúlyt kap a lakossági, mikro-, kis- és középvállalati, valamint agrárügyfeleinek nyújtandó új, modern, kedvező árazású termék- és szolgáltatási paletta biztosítása is – áll a pénzintézet közleményében.

Az új elnök-vezérigazgató a pályafutását az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyeleten kezdte, 1998-tól a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) osztályvezetője, majd 2004-től főosztályvezetője, később a felügyeleti terület ügyvezető igazgatója volt.

Másfél éve az OTP-től érkezett a bankcsoporthoz

Az OTP Csoporthoz 2010-ben csatlakozott, itteni pályafutása alatt vezette az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt.-t, 2018 szeptemberétől 2020 júliusáig pedig már az OTP Bank Nyrt. általános vezérigazgató-helyettese volt. Ebben az időszakban nemzetközi tapasztalatokat is szerzett: ő irányította a pénzintézet első jelentős nemzetközi leánybanki integrációját Horvátországban, illetve a montenegrói CKB Bank reorganizációját is.

A Magyar Bankholdinghoz 2020.szeptemberében csatlakozott, mint az igazgatóság elnöke. Idén januártól emellett az MKB Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatói posztját is betölti, továbbá vezető testületi tagként részt vesz az MKB Csoporthoz tartozó egyes leányvállalatok irányításában.

Így formálódik az új szuperbank

A Magyar Bankholding Zrt. hazai tulajdonú pénzügyi holdingtársaság, amely a Budapest Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúziójával jön létre. A társaság 2020. december 15-én kezdte meg a működését, miután a három hitelintézet meghatározó tulajdonosai a banki részvényeiket a közös holdingtársaságba apportálták, létrehozva ezzel az ország második legnagyobb bankcsoportját.

A Magyar Bankholding igazgatósága és felügyelőbizottsága idén márciusban fogadta el a tagbankok egyesítésére vonatkozó öt éves stratégiát. Ennek alapján a három hitelintézet fúziója 2023-ban valósulhat meg.