A mezőny élén a listán szereplők összbevételének 40 százalékát adja több mint 210 milliárd forintos online forgalmával az eMAG-Extreme Digital, de sokat erősödött az Alza és nagyot ugrott a Kifli.hu.

Hazai online kereskedelemben

Már hetedik alkalommal hozza nyilvánosságra a Magyarországon működő, legnagyobb forgalmú online kereskedők rangsorát a GKID (korábbi nevén GKI Digital). Idén először a bruttó 5 milliárdos online forgalmat meghaladó, 100%-ban magyar tulajdonú kereskedőkről is rangsor készült.

A top15 e-kereskedő már a piac 43 százalékát fedi le

A tizenöt legnagyobb magyarországi e-kereskedő együttes forgalma 2021-ben meghaladta a bruttó 520 milliárd forintot, ami a teljes online kiskereskedelmi piac 43%-át jelenti. Ez utóbbi mutató egy év alatt két százalékponttal nőtt. A koncentrálódás a szakértők szerint elsősorban a pandémia számlájára írható.

Magyarország legnagyobb e-kereskedője továbbra is eMAG-Extreme Digital lett. A piacvezető súlyát jelzi, hogy saját piactere, az eMAG Marketplace önmagában is a negyedik legnagyobb forgalmú szereplő lenne a listán, ha különálló vállalkozásként szerepelne.

Második helyezett – története során először, egy helyet javítva – a cseh Alza lett, míg a bronzérem a MediaMarkt-nak jutott.

Távközlési szolgáltatóként is jól lehetett érvényesülni az e-kereskedelemben, ezt bizonyítja a Telekom, amely 2021-es online eladásai alapján az ötödik helyre került a listán, mint az ország legnagyobb online mobiltelefon és tablet értékesítője.

A top15-ös mezőnyben a legnagyobb ugrásra a Kifli.hu volt képes: a cseh online élelmiszeráruház az egy évvel korábbi listán még a 12. helyen szerepelt, mostanra viszont már a hatodik helyre lépett elő.

Az Euronics a mezőny legnagyobb, 100%-ban magyar tulajdonosi hátterű cége, amely az összesítésben amúgy a 7. helyen áll.

A listára először került fel a 14. helyen a pepita.hu, amely éppen nemrégiben igazolta le az ismert e-kereskedelmi szakértőt, Palocsay Gézát. Szakértői vélekedés szerint a cég a hibrid – saját és piacteres – értékesítési modelljével néhány éven belül akár az eMAG Marketplace kihívója is lehet.

Az online FMCG-t a Tesco, a Kifli.hu és az Auchan vezeti

Az online élelmiszer- és drogériakereskedők mezőnyének legnagyobb forgalmú szereplője 2021-es forgalma alapján megint a Tesco lett, őt követi ismét a Kifli.hu, míg a dobogóra még az Auchan online áruháza fért fel.

Az FMCG termékkategória internetes értékesítése 2021-ben 53,7%-kal nőtt Magyarországon, mint a leggyorsabban bővülő szektor az online kiskereskedelmen belül. A top8 kereskedő 2021-es összesített online forgalma elérte a bruttó 80 milliárd forintot. Itt még nagyobb a koncentráció, a szektor bruttó 118 milliárdos forgalmának hozzávetőleg a 63%-áért felel a nyolc legnagyobb szereplő.

A szegmens 2021-ben nemcsak a forgalom, hanem a kínálat és a szolgáltatási paletta terén is sokat fejlődött. Már az üzleti modellek is versenyeznek egymással: az áruházi kínálatra épülő „hagyományos” modell mellett egyre hangsúlyosabb a gyorskereskedelmi, dedikált online kínálatra épülő kiszolgálás is.

Az áruházi háttérre alapozó működést a Tesco és az Auchan mellett a Spar képviseli, míg a gyorskereskedelmi működés éllovasa a Kifli.hu, valamint a foodpanda. Utóbbi tavaly nevet váltott és a készétel kiszállítás mellett 2020 vége óta a kiskereskedelemben is saját online kínálattal van jelen.

A drogérialáncok közül a Rossmann is elindult a maga gyorskereskedelmi szolgáltatásával, így már ők is ki tudnak szolgálni akár néhány órán belüli igényeket is. Az online FMCG mezőny legrégebbi és egyben egyedüli 100%-ban magyar tulajdonú tagja a GRoby.

Van még hová nőnie a magyar tulajdonú e-kereskedőknek

Az online értékesítés terén tapasztalható piaci koncentrálódás egyértelműen a szélesebb termékkínálattal futó, vagy nagyobb kosárértékű kereskedőnek kedvez, ezért ebben a mezőnyben nehezebb nagyra nőnie a magyar online kereskedőknek.

Bár a piackutató adatbázisában több mint 35 ezer magyar webáruház szerepel, közülük bruttó 5 milliárdos online kiskereskedelmi forgalommal alig több mint tíz cég rendelkezik.

A 100%-ban magyar cégek listáját az Euronics műszaki áruház vezeti, ami mögött a Vöröskő Kft. és Fazekas Zsolt és Fazekas Bálint áll. Második lett – az egyik legrégebbi magyar webáruház – az Aqua, melynek tulajdonosa Polgár Norbert és Lusánszki-Bezeg Katalin.

A dobogó harmadik fokára a számítástechnikára specializálódott, 2004-ben indult iPon került. A cég a magyar piacon elért eredményei mellett további öt másik ország online piacán van jelen helyi értékesítéssel, mint az egyik legambiciózusabb nemzetközi terjeszkedésű vállalat a mezőnyben. Két tulajdonosa Pap Zoltán és Parádi András.

Márkák, amelyeket csak egy logisztikai partner képvisel nálunk

A vásárlók fejében és preferenciái között számos olyan online kereskedői márka van kiemelt helyen, amelyet a fogyasztók magyarnak gondolnak, miközben a gyakorlatban sokszor se magyar operációja, se magyar céges entitása sincs, és csupán egy logisztikai partner útján van jelen az itteni piacon. Ez a működés leginkább a ruházat, divat, szépség piacon figyelhető meg.

A legnagyobb spontán márkaismertséggel rendelkező webáruházak rangsorának első két helyezettje megegyezik a top15 első két helyezettjével. A harmadik helyre viszont már egy teljes egészében külföldi webáruház, a kínai Aliexpress került.

Hazai kiskereskedelem