Négy, az informatika különböző területein tevékenykedő szakembert díjazott idén a Vezető Informatikusok Szövetsége(VISZ). Új kategóriaként megjelent az informatikai biztonsági vezetőknek(CISO) meghirdetett pályázat.

Huszonegyedik alkalommal adták át az Év Informatikai Vezetője díjat, amelyre a klasszikus informatikai vezető (CIO) pozícióban lévők mellett technológiai vezetők, innovációs, digitalizációs, vállalati adatvagyon hasznosításáért felelős és fejlesztési vezetők és olyan operatív vezetők pályázhattak, akik az informatika irányításáért is felelnek.

A szakmai szervezet ugyanezen körből várta a jelöléseket a VISZ egyik legmeghatározóbb elnökének emlékét őrző Braun Péter-díjra. Ezt 2016 óta ítélik oda egy kiemelkedő szakmai teljesítményt nyújtó, 35 évnél fiatalabb informatikai vezetőnek.

A VISZ idén első alkalommal az informatikai biztonsági vezetőknek (CISO) is hirdetett pályázatot az ismert nemzetközi szervezettel, az ISACA-val együttműködésben. A három díj idén négy díjazottat hozott.

Liszák GáborAz Év Informatikai Vezetője díjat Liszák Gábor, az MVMI Zrt. vezérigazgatója kapta idén, aki 2020 óta tölti be a vállalat vezérigazgatói pozícióját. Az általa irányított szervezet az MVM Csoport több mint ötven tagvállalatában 12 ezer aktív felhasználó számára nyújt informatikai szolgáltatásokat és üzemelteti az ország egyik legjelentősebb szerverparkját.

4,5 millió lakossági és üzleti ügyfél villamosenergia-, és gázfogyasztó kiszolgálásához teremt stabil informatikai hátteret. A zsűri értékelésében kiemelte: Liszák Gábor innovatív projektek sorát (felhő megoldások bevezetése, konténerizáció stb.) vezényelte le egy olyan területen, ahol a legkülönbözőbb ügyféligényeket kell kielégíteni dinamikus szervezeti változások mellett.

Tartó LeventeA kategóriában különdíjjal ismerte el a VISZ Tartó Levente munkáját. Az indoklás szerint az újHÁZ Centrum informatikáját 2019 óta irányító szakember nehezített pályán volt képes egyszerre felépíteni egy hatékony informatikai csapatot, és a kor szinte minden fontosabb kihívásának (pl. környezetvédelem, kibocsátáscsökkentés) megoldásába bevonni az informatikát egy alapvetően konzervatív iparágban. Munkájának értékét jól jellemzi, hogy az általa irányított csapatban kimagasló a dolgozói elégedettség egy olyan vállalatnál, amelynél Tartó Levente érkezése előtt az informatika súlya elenyésző volt.

Vass ViktorA Braun Péter-díj két év után ismét visszatért az Idomsoft Zrt.-hez: ezúttal Vass Viktor, a cég technológiai és fejlesztési ágazati igazgatója kapta az elismerést. (2020-ban a vállalat akkori termékfejlesztési vezérigazgató-helyettese, Both András volt a díjazott). Értékelésében a zsűri elsősorban azt emelte ki, hogy Vass Viktor egy erősen szabályozott állami környezetben honosított meg sikeresen globális piaci nagyvállalatoknál hatékonyan működő eszközöket és módszereket.

Siket CsabaIdén első alkalommal adták át a VISZ és az IT-auditorok nemzetközi szervezete, az ISACA magyar tagozata közös díját, Az Év CISO-ja elismerést. A díjat a hazai informatikai biztonsági vezetői szakma doyenjének, Siket Csabának ítélte a zsűri. Az Aegon Magyarország Zrt. CISO-ja már két évtizede tölti be a biztosító társaságnál ezt a pozíciót, és az indoklás szerint ezen időszak alatt képes volt a vállalati IT- és információbiztonságot folyamatosan a legmagasabb szinten tartani.