Elindult az Okos Város Piactér elnevezésű online platform, amelyen okosváros-termékek szállítói, fejlesztői és a potenciális önkormányzati megrendelők gyorsabban és az eddigieknél egyszerűbben találhatnak egymásra.

Okos Város Piactér

A Digitális Jólét Program 2.0-ban kiemelt szerepet kap az Okos Város – Smart City fejlesztések témaköre. Célja, hogy a települések, az ott élők, a vállalkozások és a közösségek minél szélesebb körben ki tudják használni az digitális településfejlesztés kínálta lehetőségeket – hangzott el a rendszer indulását bejelentő tájékoztatón.

Az Okos Város Piactér platformon csak olyan termékek, szolgáltatások leírásai találhatók meg, amelyek előzetesen teljesítették a minősítés, a szakértői értékelés elvárásait. A hitelesítési folyamat azt vizsgálja, hogy a piactéren megjelenő termékek valós társadalmi igények kielégítését szolgálják-e, korszerű műszaki színvonalat képviselnek-e.

Fontos, hogy a szállítók és szolgáltatók jogi szempontból is átlátható működéssel rendelkezzenek, valamint, hogy a hosszú távon is stabil működésűnek értékelt fejlesztések, szolgáltatók a fenntartható üzemeltetést is garantálni tudják. Éppen ezért, ha szükséges, a szakértők működés közben is megvizsgálják a platformra kerülő termékeket és szolgáltatásokat.

A piactéren szereplő minden egyes terméket egy átfogó termék- és céginformációkat tartalmazó „termékadatlap” mutat be, ennek része a termék szakértők általi minősítésének eredményét tartalmazó rövid összefoglaló is.