Közel ötven kereskedő mintegy 700 kereskedelmi pontján lesz lehetőség hétfőtől az elavult 3G-s mobiltelefonok lecserélésére legalább 4G-s telefonra, 20 ezer forintos támogatással.

Mobilcsere

Január 31-én zárult le a kereskedői regisztráció a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság(NMHH) által finanszírozott mobilkészülék-csere támogatási programban. Országszerte közel 700 helyszínen vehető igénybe a támogatás február 14-től.

Az első időszakban a használatban lévő 3G-s, májustól pedig már a 2G-képes mobiltelefonok cseréjéhez is 20 ezer forintos támogatást nyújt a hatóság új, minimum 4G-képes készülék vásárlásakor.

A hatóság inkább a rászorulók igényeivel számol, ezért a támogatás maximum 120 ezer forint értékű készülékekre használható fel. Vásárláskor a használt mobiltelefonokat le kell adni a kereskedőknél, akik gondoskodnak azok megsemmisítéséről.

Az NMHH támogatási akciójában az országos kereskedelmi láncok, a mobilszolgáltatók és műszaki áruházak mellett számos kisebb, mobiltelefonnal foglalkozó kereskedő is részt vesz. A csatlakozó üzletek végleges listája elérhető a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség (NFFKÜ) NFFKÜ Mobilcsere Program oldalán, valamint február 14-étől térképes, kereshető formában az NMHH portálján, a Netrefel.hu-n.

A program hátterében a mobilpiacon várható műszaki változások állnak, amelyek 2022 és 2023 első féléve közé teszik Magyarországon a 3G-hálózatok lekapcsolását. A hatóság célja, hogy a technológiaváltás ne érje felkészületlenül a fogyasztókat, ezért kezdeményezte az 5 milliárd forintos keretösszegű támogatási programot az elavuló mobiltelefonok lecseréléséhez. A támogatásra minden magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személy jogosult, aki legfeljebb 3G-képes aktív készülékkel rendelkezik.