Budapest után tizenhárom további város iskoláira is kiterjeszti a Magyar Telekom a „Legyélteis! MOST generációs” programját, amiben fiatalok segítenek idősebbeknek eligazodni a digitális világban, iskolai közösségi szolgálat keretében.

Legyélteis Most generációs program

A program elindításához az érintettek körében kutatást is készített a Telekom, amelyből kiderül, hogy a digitális világra nyitott nyugdíjasok közül sokan már most is rendelkeznek ehhez szükséges ismeretekkel. A 65 év feletti korosztály 53 százaléka használja rendszeresen a világhálót, egyharmaduk napi szinten. Az idősek háromnegyede főként híreket olvas, kétharmaduk e-mailezik. Gyakorlati szintű közösségi média ismerete nagyjából a negyedüknek van, az online vásárlók táborát pedig a 14 százalékuk gyarapítja.

Kihívás, hogyan tudják elfogadni az idősek a fiatalok tanítását

A baby boomerek generációja is elismeri, hogy ma már nehezebb internet nélkül élni, miközben csupán a 6 százalékuk gondolja úgy, hogy van elegendő tudása a net használatához. Akik még nem használják az internetet, azok is szeretnék képezni magukat, de ehhez saját bevallásuk szerint segítségre van szükségük. Szívesen vennék, ha ezt a támogatást fiataloktól kapnák meg.

Az idén tavasszal elindított budapesti próbaidőszakot követően a program november 6-tól országossá válik, 13 város (Budapest, Veszprém, Várpalota, Miskolc, Kazincbarcika, Ózd, Szeged, Kecskemét, Pécs, Szombathely, Győr, Sárvár, Debrecen) iskoláira kiterjesztve.

Wifi, skype, instagram, vlog – az idősebb korosztály egy része ma még rácsodálkozik ezekre a kifejezésekre. A programban résztvevő diákok közös foglalkozások során tanítják meg a szépkorúaknak ezek lényegét és gyakorlati használatát.

Izgalmas kihívás, hogyan tudják elfogadni az idősebbek a fiatalok tanítását – emelte ki a program kibővítését bejelentő tájékoztatón Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány alapítója és vezetője.(Az alapítvány a Telekom együttműködő partnere a programban.)

Havi ezer főt terveznek elérni a kibővített programban

A program célja kettős, egyfelől, hogy segítse az idősebb generációt a digitális világban való eligazodásban, másfelől érdekes és hasznos feladatot kínáljon a digitális közegbe már beleszületett középiskolások közösségi szolgálatára.

A foglalkozásokon a fiatalok is tanulhatnak az idősebbektől, ami meghatározó lehet a személyiségfejlődésükre is, fejleszthetik a kritikus gondolkodást, a komplex problémamegoldást, a kreativitást, és a kommunikációs készségeiket is.

„A Legyélteis! MOST program olyan lehetőséggel bővíti a diákok számára nyújtott önkéntes tevékenységek körét, amely számukra alacsony belépésű küszöböt jelent, mégis nagy társadalmi hasznossággal bír és valódi sikerélményt nyújthat” – mondta a program kapcsán Kutas István, a Magyar Telekom vállalati kommunikációs igazgatója. Hozzátette, a kibővített kampányban indulásként havi ezer főt terveznek bevonni.

A foglalkozásokat az iskolák bevonásával, jellemzően iskolai környezetben szervezik a programba bevont nonprofit partnerek, akik gondoskodnak a lebonyolításáról, kapcsolattartásról, valamint az iskolai közösségi szolgálatban teljesített órák igazolásáról.

A kezdeményezésbe bevont pedagógusok számára akkreditált képzéshez való hozzáférést is biztosítanak, a pedagógusok 3 foglalkozás megszervezése után 30 kreditpontot érő e-learning tanfolyamon való részvételre kapnak lehetőséget.