A program tavalyi fővárosi indulása után idéntől már vidéki könyvtárak is csatlakoznak a generációk digitális edukálását célzó kampányhoz.

Digitális tuning tinédzserektől baby boomereknek

A Fővárosi Szabó Ervin könyvtárral 2023-ban indított kezdeményezés idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással bővül.

Ennek nyomán a 27 fővárosi könyvtár mellett országszerte további 48 könyvtárban lesznek elérhetők az ingyenes foglalkozások, fix időpontban, minden hónap 2. szerdáján.

Az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel partnerségben országosan már több mint 500 középiskola diákjai kapcsolódhatnak be kezdeményezésbe.

A Netrevalók program keretében az idősek személyre szabott oktatást kapnak középiskolásoktól, a saját eszközeiket használva számukra fontos információkhoz jutnak a saját tempójukban.

A diákok pedig hasznos közösségi munkát végezhetnek, fejlődik a kommunikációs- és problémamegoldó képességük, empátiát, elfogadást és türelmet tanulnak.

Az együttműködésben a könyvtárak biztosítják a helyszínt és a kapcsolatot az iskolákkal, igazolják a közösségi szolgálatot a diákoknak, a Telekom pedig a program koordinációját, kommunikációját, az ehhez kapcsolódó online felületek és a diákoknak szánt felkészítő anyagok elkészítését vállalja.

A cég a két nagy partnernek 100-100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak digitális infrastruktúrájának fejlesztéséhez.

„A mostani megállapodással egy olyan országos programot hozunk létre, amely az eszközhasználaton túl valódi segítséget nyújt az idősebbeknek, miközben a meglévő digitális és generációs szakadékot is igyekszik áthidalni. Örömmel fogadtuk, hogy nem csak Budapesten nyitottak a kezdeményezésre és számítunk rá, hogy a későbbiekben további települések és könyvtárak is csatlakozni fognak a programhoz” – mondta el a bejelentésen Pereszlényi Zoltán, a Magyar Telekom kereskedelmi vezérigazgató-helyettese.

A program foglalkozásaira a https://helloszulo.hu/netrevalok oldalon a regisztrációt követően jelentkezhetnek a diákok és az idősek is.

Így indult a kezdeményezés

A Netrevalók program elődje, Legyélteis! MOST néven 2019. márciusában, öt budapesti középiskola közreműködésével indult útjára, majd nőtt országossá.

Ezt a kezdeményezést újította meg és bővítette ki tavaly novemberben a Telekom a Netrevalók program elindításával, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral partnerségben.