Sok pénzt spórolhatunk meg az átváltáson, ha külföldön, vagy külföldi webshopban a hagyományos bankkártyák helyett valamelyik neobank kártyáját használjuk.

Pénzváltásban már a neobankok a nyerők

Ezt támasztja alá a saját tapasztalatunkon kívül az a közelmúltbeli felmérés is, amelyet 1200 válaszadó bevonásával készített Kovács Ádám.

A fintech szakértő, arra volt kíváncsi, hogy mi magyarok idén nyáron mely országokban éltünk leginkább a fintech cégek (Revolut, Wise stb.) által kibocsátott bankkártyák előnyeivel.

Ezek a cégek a havidíjmentes számlacsomagok mellett többek között akár díjmentes devizaváltást is kínálnak a megszokottnál jóval kedvezőbb árfolyamon. (A versenyt érezve, idén már a magyar nagybankok is ajánlottak középárfolyamos váltást az ügyfeleiknek.)

A legnépszerűbb célpontok és fintech appok

A válaszadók közül nem meglepő módon a legtöbben (18%) Horvátországot jelölték meg, déli szomszédunkat követte Olaszország (12%), majd nyugati szomszédunk Ausztria( 9%) Ausztria.

A további népszerű utazási célpontok között volt még Görögország (8%), Spanyolország (6%), Németország (5%), ahol a többség a neobanki kártyáját használta.

A külföldi költésekben bekövetkezett látványosabb változásokat az utóbbi öt év hozta el a magyarországi ügyfeleknek. Hazánkban a legtöbben, közel egymillióan a Revolut appot és kártyát használják, de egyre többen veszik igénybe a Wise(korábban Transferwise) néven ismert fintech cég szolgáltatásait, vagy a Curve-ét is.

Mivel ezek az alkalmazások nem csak kedvező átváltási árfolyamot, hanem készpénzfelvételt is ajánlanak, sokan már nem itthon váltanak pénzt, hanem a külföldi helyszínen veszik ki a szükséges valutát, kedvezőbb díjak mellett.