Novembertől két hiánypótló modullal bővül a hazai ECDL, vagyis az Európai Számítógép-használói Jogosítvány, amelyet Magyarországon a Neumann Társaság felügyel és koordinál.

ECDL programozás

Egyike az új, Python alapú programozási alapismereteket tartalmazó ECDL-modul, a másik révén az irodákban alkalmazott internetes kollaborációs platformok kezelését sajátíthatják el.

A jövőben óriási előny lesz a kódolói hozzáállás

Az algoritmikus gondolkodás képessége ma már számos munkakörben jelent előnyt. Napjainkban ugyanis már nem válnak el élesen az alkalmazási és a programozói ismeretek, a jövőben pedig óriási előnyt jelent a kreatív, kódolói hozzáállás. Ezen felbuzdulva vezeti be a Neumann Társaság az ECDL -be a Kódolási alapismeretek modult.

Ez a Python programozási nyelven alapul, amely az utóbbi években a világ legnépszerűbb programozási nyelvévé vált, a mintegy két évtizede uralkodó C és Java nyelveket is megelőzve a programozási nyelvek népszerűségének nemzetközi mérőszámaként használt TIOBE-index szerint. Az új modul az algoritmikus gondolkodást fejlesztő gyakorlati feladatokat tartalmaz az algoritmusok tervezésétől egészen a tesztelésig és hibajavításig.

A Python viszonylag könnyen elsajátítható nyelv, amelyet adatelemzési, adatvizualizálási feladatokra éppúgy lehet használni, mint online vagy offline alkalmazások fejlesztésére, de akár játékok készítésére is. Szakemberek szerint a Python-nyelv ismerete nemcsak, informatikusi körökben, hanem pénzügyi és tudományos munkakörökben is előny jelenthet.

A munka hibriddé váló világa elvárja a hatékony kollaborációt

A világjárvány alatt egyértelművé vált, hogy iparágtól függetlenül elengedhetetlenné válik a a cégeknél az online kollaborációs eszközök használata. Fontos, hogy az alkalmazottak a hatékony kommunikáció mellett a munkájukhoz használt adatokat is meg tudják osztani a többiekkel, vagy a keresett adatokat maguk is hamar megtalálják mondjuk egy felhő tárhelyen – szakítva az e-mailben küldözgetett fájlverziók elavult gyakorlatával.

A legtöbb munkáltatónál lassan alapkövetelmény lesz az online kollaborációra való képesség. Az ehhez nélkülözhetetlen kompetenciákat és a szerzett ismeretek bizonyítását teszi elérhetővé az Online együttműködés modul.

Mind a programozási alapismeretek, mind az online együttműködési modult a tavaly bevezetett Sophia automatikus vizsgarendszerben lehet teljesíteni. A rendszer az adott kérdéseket, megoldandó feladatokat véletlenszerűen választja ki az adatbázisából, a feladatok teljesítését követően pedig szinte azonnal kiértékeli az eredményeket.