A Seeds for the Future elnevezésű tehetséggondozási program idén a megszokottól eltérően az online térben zajlott. A nyolc napos tanfolyamon a mérnökhallgatók az 5G, a kiberbiztonság és a mesterséges intelligencia gyakorlati alkalmazása mellett vezetői elméletet is tanultak.

Huawei digitális képzés

A 2008-ban elindított oktatási programot évek óta Kínában, a Huawei Technologies központjában rendezték meg, ahova a világ minden tájáról, köztük Magyarországról is érkeztek egyetemi hallgatók. A járvány miatt a cég legutóbb kénytelen volt a digitális térben megszervezni a tehetségprogramját.

A SEEDs-ben indulása óta mintegy 9 ezer diák vett részt közel 130 országból, tavaly a digitális platformnak köszönhetően többen tudtak csatlakozni, több mint háromezren.

„A SEEDs program az egyik legbővebb tematikájú infokommunikációs online oktatási platform. A résztvevők, akiknek a harmada lány volt, találkozhattak a globális ipar vezető szakértőivel, tanulmányozhatták a legújabb infokommunikációs technológiákat, valamint olyan tartalmakat, mint a kiberbiztonság és a fenntarthatóság.” – mondta Colin Cai a programzáró eseményen.

A Huawei magyarországi vezérigazgatója kiemelte, a program elsődleges célja, hogy a hallgatók valós, gyakorlati ismereteket szerezhessenek a világ egyik vezető technológiai vállalatától, ezzel is közelítve egymáshoz az egyetemen megszerezett tudást és az iparág által megkövetelt készségeket.

A kiberbiztonság volt a legnépszerűbb „tantárgy”

A tavaly novemberben és idén áprilisban zajló programra rekordszámú, közel 200 magyar mérnökhallgató jelentkezett, akik közül 160 kiválasztott vehetett részt a kötelező és választható kurzusokat egyaránt tartalmazó tanfolyamon.

A magyar hallgatók többsége az Óbudai Egyetemről, a győri Széchenyi István Egyetemről érkezett, de az Eötvös Lóránd Tudományegyetemet, a Miskolci Egyetemet és a Pannon Egyetemet is többen képviselték.

A mérnökhallgatók belülről is megismerhették a Huawei-t, a legújabb technológiai trendeket, és felfedezhették a kínai technológiai ökoszisztémát, és belekóstolhattak a kínai kultúrába is. Emellett a hallgatók az idei, második félévben részletesebb információt kaptak a kínai élő közvetítésekről, beleláthattak a kínai közösségi média működésébe, valamint beszélgethettek a Huawei Kínában élő külföldi vezetőivel tapasztalataikról és véleményeikről.

A képzés során alap- és középszinten tanultak olyan technológiákról, mint az 5G, a felhőalapú számítástechnika, a mesterséges intelligencia és az intelligens otthonok működése, de az online órák a dolgok internetét)(IoT)és a Huawei mobil ökoszisztémájának, a HMS-nek a működését is érintették. A legnépszerűbb kurzus a kiberbiztonság volt.

Tech4Good – az új interaktív digitális oktatási módszer

A „Tech4Good” interaktív, digitális oktatási módszerben a diákok kisebb csoportokban beszélhették meg a tanultakat és folytathattak vitákat, kerekasztal beszélgetéseket. A győztesnek választott magyar projektek egyike egy olyan weboldal létrehozatala volt, amely összekapcsolja a hallgatókat a vállalati munkaadókkal, valamint egy alkalmazás, amely segít összegyűjteni a feleslegessé vált termékeket.

A tanfolyamon élő, online előadások és eLearning platformról letölthető írásbeli feladatok is várták a tanulókat. A szemináriumokon a kiberbiztonság és a digitális transzformáció szakértői tartottak előadást. Az egyik fontos cél az üzleti tevékenységet és a stratégiai döntéseket befolyásoló témák áttekintése, de emellett bónusz kreditékért a sikeres emberek hét szokását, a különféle kultúrák közötti munkavégzést és stratégiai vezetési modelleket is elsajátíthatták a hallgatók.

A több mint 170 országban jelen levő Huawei Technologies a legnagyobb kínai magánvállalat, termékeit és szolgáltatásait a világ népességének közel egyharmada használja. A vállalat 16 kutatás-fejlesztési központot működtet világszerte, köztük Magyarországon is. A Huawei valamennyi üzletága jelen van nálunk, a vállalatcsoport Kínán kívüli legnagyobb logisztikai és gyártási bázisát – a 2 ezer főt foglalkoztató Huawei Európai Ellátó Központot – is Magyarországon működteti.