Mostantól az önálló SIM kártyákkal rendelkező okos készülékeket egyetlen előfizetéssel is használhatjuk. Az elsőként a Magyar Telekomnál megjelenő lehetőség a hagyományos SIM-kártyát és az eSIM-et egyaránt támogatja. A MultiSIM-mel az eszközök közvetlenül kapcsolódhatnak a világhálóra, nincs szükség sem wifire, sem Bluetooth-ra.

MultiSIM

A MultiSIM nem különálló díjcsomag, vagy speciális előfizetés, hanem a lehetőséget biztosító szolgáltatás, hogy az előfizetők a meglévő díjcsomagjukat több SIM kártyával több eszközön használják egyszerre. A szolgáltatásba bevont SIM-ekhez tartozó eszközökkel hívásokat indíthatunk, fogadhatunk, mobilinternetezésre használhatjuk az előfizetés szerinti díjcsomag hang-és adatforgalmi keretéig. A MultiSIM szolgáltatást meghatározott díjcsomagokhoz lehet igénybe venni, külön havidíj fejében.

A szolgáltatás keretében az egyéni előfizetők a díjcsomagjukhoz legfeljebb 3, üzleti előfizetők 4 darab SIM kártyát igényelhetnek, ami lehet hagyományos SIM, vagy akár eSIM is. Külön SIM-es eszközként kezelhető az okosóra, a táblagép, vagy a laptop, anélkül, hogy újabb előfizetésre, újabb hívószámra lenne szükség. A későbbiekben további eszközök csatlakoztatására is felkészül a legnagyobb hazai távközlési szolgáltató.

A MultiSIM-ek hamarosan online is igényelhetőek és menedzselhetőek lesznek. Az alacsony adatforgalmi igényű eszközökhöz pedig később, egy speciális, még olcsóbb konstrukció is rendelkezésre áll majd. A Magyar Telekom olyan irányban is fejleszti tovább a MultiSIM szolgáltatást, ami segít az okos otthonok kialakításában, a termosztátok, okosmérők és háztartási eszközök hálózatra kötésével – olvasható a cég közleményében.

Már itthon is egyre többen használnak többféle okos készüléket, legjellemzőbben okostelefont és táblagépet, az előbbi kategóriába sorolható be már a mobiltelefonok több mint a fele, míg a lakosság negyede használ tabletet. A Cisco adatai szerint 2020-ra a Föld minden lakosa hét netre csatlakozó eszközt, mobilnet-modemet, sporteszközt vagy épp okosórát használ majd, a közép-kelet európai országokban pedig négy eszköz jut majd minden egyes lakosra.