Soha nem látott forgalmat generált a PC-piacon a koronavírus járvány, amely a szórakozás mellett „hazavitette” a tanulást és a munkát is. A Canalys 2020 utolsó negyedévére 35 százalékos növekedést vár az asztali gépek, notebookok és a tabletek világpiacán.

2020-as PC piac

A PC piac szereplői az év elején még sokkal inkább katasztrofális időszakot vártak a rohamosan terjedő pandémia nyomán, amely az első negyedévben lényegében karanténba zárta a kínai ipart, benne az elektronikai részegység és késztermékgyártókat. A processzorokból és a kijelzőkből még mindig nincs elegendő, de a Canalys elemzői szerint a legrosszabbon már túl van az ágazat, sőt.

Az utolsó negyedév 35 százalékos növekedést hozhat

A nemzetközi piackutató legfrissebb PC-piaci jelentése 2020 utolsó negyedévére 143 millió darabos szállítást vár a világpiacra, ami 35 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi időszakét. Ha ténylegesen is teljesül ez a szám, az az éves szállításokat is mintegy 17 százalékkal 458 millió darabra növelheti.

PC piac Covid-19

A szakértők a növekedési trend folytatásában bíznak 2021-re is, az első negyedévre mindjárt 43 százalékos bővülést jósolnak, az amúgy igen gyenge 2020-as első negyedévhez képest. A növekedés 2021 egészére ennél jóval szerényebb 1,4 százalékos lehet, de ez a valóban kiugróan jó 2020-as év után, igen jó teljesítménynek minősíthető.

Míg a világjárvány óriási rövid távú keresletlökést adott, a PC-ipar még az utána következő évekre is optimista várakozással tekinthet. A kutatócég szakértői négy kulcsfontosságú trendet azonosítottak, amelyek 2021-ben és azon túl is ösztönzik a PC-piac növekedését: ezek a távmunka, a digitális tanulás, az eszköz mint szolgáltatás és a további új felhasználási területek.

A világ PC piaca
Forrás: Canalys

A jövő elvárása a fokozott biztonság és a megbízható netkapcsolat

A vállalkozások és a fogyasztók a COVID utáni világban még nagyobb szerepet szánnak a személyi számítógépeknek, ami számos új lehetőséghez juttatja a PC-iparban utazó vállalatokat nemcsak a hardver, hanem a szoftverek és a szolgáltatások terén is.

A biztonság és a hálózatra csatlakozás kulcsfontosságú lesz a COVID utáni világban, ahol a vállalkozások készen állnak majd a távoli és rugalmas munkavégzésre is. Egyes ágazatokban mint a pénzügyi szolgáltatások, vagy az állami szektor elvárás lesz a biztonság szempontjából minél jobban felvértezett számítógép.

A világjárvány arra is rávilágított, hogy mennyire fontos a megbízható szinte mindenhol jelen lévő internetkapcsolat, ami növelheti a 4G, 5G mobilhálózatokra kapcsolható PC-k népszerűségét.

Itthon is új erőre kaptak a táblagépek

A magyar PC-piacra is hasonló hatást gyakorolt a koronavírus, a távoktatás és a home office általánossá válása nyomán az emberek hónapokon át kényszerültek napjaik jelentős részét a négy fal között eltölteni.

Így nem meglepő, hogy a magyar vásárlók közül is sokan költötték az elmaradt nyaralás árát az otthoni szórakozást, illetve a távmunkát és a digitális oktatást szolgáló termékekre – derül ki az egyik legnagyobb hazai e-kereskedelmi márka az Extreme Digital éves összesítéséből.

Az egy évvel korábbihoz képest a legnagyobb mértékű éves növekedést a hálózati eszközök generálták – wifi routerekből, jelerősítőkből és hasonló eszközökből 71 százalékkal több fogyott 2020-ban. A második legnépszerűbb termék 2020-ban a táblagép volt, ezekből 65 százalékkal többet adtak el az előző évinél. A legnagyobb számban a Huawei és a Samsung androidos tabletjeit, illetve a 2019-es iPad 10.2-es típusokat vásárolták itthon.

Fej-, és fülhallgatóból több mint másfélszer annyi kelt el, mint 2019-ben, közülük a Sony és a JBL fejhallgatói voltak a legkelendőbbek. A meglévő számítógép fejlesztését szolgáló alkatrészekből (például SSD-meghajtó) 41 százalékkal több fogyott az előző évhez képest. A kategória sztárjai 2020-ban a Samsung SSD-meghajtói, és a különböző gyártók gamer billentyűzetei voltak.

Laptopból is mintegy 37 százalékkal fogyott több 2020-ban az egy évvel korábbihoz képest. A notebookok közül a legnépszerűbb termék egy 13 colos Apple Macbook Air modell volt, de a Lenovo és az Alcor olcsóbb modelljei is nagy számban keltek el az Extreme Digitalnál.