Czigány Tibort választották a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem(BME) új rektorának. Elődje Józsa János második mandátuma után köszön le a tisztségről.

Czigány TiborCzigány Tibor Széchenyi-díjas és Gábor Dénes-díjas gépészmérnök, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja lett a BME új rektora. A posztra rajta kívül még Dunai László akadémikus, az egyetem építőmérnöki karának dékánja nyújtott be pályázatot. A döntés a Műegyetem szenátusának februári titkos szavazásával született.

Czigány Tibor 2012-2019. között a BME gépészmérnöki karának a dékánja volt. Kutatási területe az anyagvizsgálat, a gépészet, az anyagtudomány és a hozzá kapcsolódó technológia, a kompozitok és a polimer szerkezeti anyagok.

Józsa JánosAz eddigi rektor Józsa János, aki Gábor Dénes-díjas vízépítő mérnök, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja a második mandátuma lejártával köszön le a rektori posztról. (A vonatkozó jogszabályok szerint a felsőoktatási intézményekben ugyanazon személy legfeljebb két alkalommal kaphat rektori megbízást). Józsa János 2015. július 1-től töltötte be ezt a tisztséget, azt megelőzően a BME építőmérnöki karának tudományos dékán-helyettese volt.