A hazai kuponos e-kereskedelmi szektor piacvezető szolgáltatóját, a Bónusz Brigádot a koronavírus járvány és korábbi pénzügyi modellje együttesen vitte a csődbe. A régi tulajdonosok meg is váltak a cégtől, amelyet két pénzügyi befektető vett meg, akik új gazdálkodási szemlélettel és finanszírozási modellel, új ügyvezetéssel igyekeznek talpra állítani a vállalkozást.

Bónusz Brigád

A Bónusz Brigád 2010-ben lépett a piacra egy merőben új platform és értékesítési modellel, ami digitalizálta a korábban csak offline módon elérhető élmény, gasztronómia, szépségipari, wellness stb. ajánlatokat.

Csődvédelem, gyökeres átalakítással

A pandémia azonban ezt az éveken keresztül jól működött bónuszos/kuponos szektort is padlóra vitte. A főként élményekhez kapcsolódó szolgáltatásokat kínáló Bónusz Brigádot is váratlanul érte a két évvel ezelőtti országos lezárás, aminek nyomán szinte teljesen megszűnt a kereslet az éttermi, edzőtermi szolgáltatások irányt, de a szépészeti szolgáltatók is korlátozottan fogadtak vendégeket, nem beszélve a turizmus külföldi és belföldi programjainak a leállásáról.

A társaság bevételei a tizedére estek vissza, ennek nyomán 2020 áprilisában a későbbi folytatás érdekében csődvédelmet kért, pár hónappal később megegyezett a hitelezőivel, elkerülve a fizetésképtelenséget. A több százmillió forintos adóssághoz kötődő fizetési kötelezettségeinek eleget téve az időközben új tulajdonosokhoz került társaság a csődmegállapodásban vállalt kötelezettségeinek már több mint a felét visszafizette – számolt be a cég új vezetősége a megújulást bejelentő tájékoztatóján.

Az egyik tulajdonos Pettendi Emőke, aki egyben a társaság első számú vezetője, valamint Banga Györgyi operatív ügyvezető kiemelte: a megújulásban sokat segített az, hogy a korábbi kereskedelmi és szakmai partnerek 80 százaléka bizalmat szavazott az új tulajdonosoknak és az új stratégiának, aminek egyik fontos célja a reputáció visszaállítása.

A reneszánszhoz vezető út első szakaszát a költséghatékonysági lépések határozták meg, az új vezetés a korábbi 73 fős létszámot 13 főre csökkentette. Utóbbiak közé tartozik a kulcsfontosságúnak ítélt technológiai fejlesztő csapat is, amelyet szakítva a korábbi gyakorlattal már cégen belülre vittek. A bérrendszert is motivációra épülő modellre állították át.

A hatékonysági intézkedések 75 százalékkal csökkentették a társaság működési költségeit. Most a 2019-es, évi félmilliárd forintot hozó csúcsidőszak 20 százalékán működnek, de Pettendi Emőke szerint az új rendszer képes lesz az évenkénti bevételduplázásra. Ennek alapján 2024-re már el tudják érni az említett csúcsév jutaléktermelő képességét.

A megújulásban még komoly lépésekre van szükség a termékekhez kapcsolódó logisztikai háttér megerősítésére és a mai kor követelményeihez való igazítására. A társaság kínálatában jelenleg 711 szolgáltatói és 400 termékajánlat szerepel.

Az átalakulás meghatározó eleme az új pénzügyi modell

Tavaly a járványhullámok enyhülése és az új egészségügyi szabályokhoz való idomulás nyomán egyre több vásárló és a szolgáltató tért vissza az oldalra, amelyben mind a partnerek mind az ajánlatok száma megduplázódott, és jelentősen nőtt az oldal látogatóinak száma is, utóbbi meghaladja már a félmilliót.

A megújulásban fontos lépés volt a pénzügyi finanszírozási modell gyökeres átalakítása, mind a vásárlókkal, mind a szolgáltató partnerekkel kapcsolatban a nagyobb biztonságra helyezte a hangsúlyt.

Ennek legfontosabb eleme, a vásárlói befizetések működési finanszírozástól elhatárolt kezelése. Így egy esetleges újabb lezárás esetén az érintett bónuszok árát 100%-ban visszafizetik vagy jóváírják. Ez a partnerek számára is biztonságot jelent, mivel nem őket terheli a bezárás miatti be nem váltható bónuszokkal kapcsolatos ellentételezés, ügyintézés.

A partnerek biztonságát növeli a kifizetések megváltozott módja és ideje, velük a korábbi 30 napon túli határidővel szemben ma már maximum 15 napos határidővel, minimum limit elérése nélkül számolnak el.

Az oldal kínálata is igazodik a vásárlói elvárások változásaihoz. Ezek közé sorolják a cég vezetői a egészségmegőrzés fizikai és mentális részét jelentő szolgáltatásokat. A társaság ezért külön aloldalt indított azoknak a szolgáltatásoknak, termékeknek, amelyek ebben segítik a fogyasztókat.