A családi tulajdonban lévő, autóipari beszállításban érdekelt német Kostal csoport Budapestet választotta első multifunkcionális üzleti szolgáltató központjának a helyszínéül. Az első körben 360 fősre tervezett BSC a cég globális és európai tevékenységeit támogatja.

Kostal

A városligeti Átrium Park irodaházba tervezett Kostal Global Business Services Center hivatalos startját októberre időzítik, de már elkezdődött a munkatársak toborzása. Az első ütemben mintegy 360 főt alkalmazni kívánó BSC már gyakorlattal rendelkező, angolul kiválóan beszélő, magasan képzett IT-s és pénzügyes szakembereket keres – elsősorban a vezető pozíciók betöltésére.

Nagy a verseny a jövendő alkalmazottakért

Az első száz alkalmazottat még az idén fel akarják venni. Az ügyvezetőt már meg is találták Csucska Péter személyében, aki nemrég csatlakozott a Kostalhoz.

Az informatikai területen IT-biztonságban, projektmenedzsmentben jártas szakértőket, magának a projektirodának a vezetőjét, SAP modulokhoz értő tanácsadókat, MS Sharepoint konzultánsokat, PML rendszerekhez értő alkalmazás konzultánsokat, SAP üzleti intelligencia(BI) témában jártas specialistákat keresnek.

A pénzügyi területen szükségük van főkönyvelőre(GL) a szállítói számlákkal(AP) foglalkozó, legalább egy-két éves tapasztalattal rendelkező szakértőkre, kontrollerekre, és csapatvezetőkre.

A feladat nem lesz egyszerű, hiszen Magyarországon már jó pár BSC/SSC jellegű központ megtelepedett. Ebben a szektorban hivatalos statisztikák szerint 65 ezer fő dolgozik, közülük 50 ezren Budapesten.

Ez azt is jelenti, hogy igen nagy a verseny és nagyon nagy a hiány informatikusokból. Mivel gondolják vonzóbbá tenni a saját ajánlatukat a jövendő munkavállalók számára? Fontolóra veszik-e pályakezdők felvételét is? – tettük fel kérdéseinket a cég sajtótájékoztatóján.

Andreas Kostal, a cégcsoportot irányító család negyedik generációs vezetője a következőket válaszolta: „Egyebek mellett a munkavégzés akár 100 százalékos rugalmassága is vonzó lehet, de fontolóra vesszük a távmunkát is, hogy a vidéken élő szakembereket is meg tudjuk szólítani. Hosszú távon majd a pályakezdőkre is alapozunk, de az első hullámban skatulyából kivehető kész szakembereket szeretnénk foglalkoztatni”.

Szerinte az is vonzó lehet, hogy a cégnél akár alacsonyabb szinteken is nagy döntési hatáskört kapnak az alkalmazottak.

A magyar kormány képzési támogatást ad a projekthez

Az üzleti szolgáltatóközpont létesítését a kormány is támogatja, mint megtudtuk a támogatást a képzésekre kapja a cég, a héten aláírt megállapodás szerint a keret közel egymilliárd forintra szól, ennek a felét állja a magyar állam.

Az 1912-ben alapított Kostal csoport jelenleg öt, egymáshoz közelálló, némely esetben egymásra épülő piacon működik. A cégek tevékenységének a négyötöde valamilyen formában az autóiparhoz köthető.

A Kostal Automobil Elektrik GmbH &Co. KG az autóipar számára fejleszt, gyárt és forgalmaz különböző elektromos, elektronikus, illetve mechatronikai alkatrészeket, modulokat és rendszereket.

A Kostal Industrie Elektrik GmbH az ipar számára kínál innovatív megoldásokat a napelemek, a hajtásvezérlő platformok, illetve a vezérlő elektronika területén.

A SOMA GmbH már 40 éve fejleszt, gyárt és forgalmaz teszt- és automatizálási rendszereket speciális iparágak és termékek számára.

Az 1993-ban alapított Kostal Kontakt Systeme GmbH fő feladata csatlakozók fejlesztése és gyártása elsősorban az autóipar számára.

A legfiatalabb, 2006-ban létrehozott Kostal Solar Electric GmbH, a napelemes rendszerekben használt inverterek értékesítésére szakosodott.

A csoport jelenleg 21 országban van jelen, mintegy 18 500 alkalmazottal. A cég alkalmazottainak több mint négyötöde már Németországon kívül dolgozik. A vállalatcsoport tavalyi forgalma, előzetes becslések szerint eléri a 2,776 milliárd eurót. A társaság K+F beruházásokra éves szinten a bevétel több mint 6 százalékát fordítja.