Teljes kontrollt és önrendelkezést ígér az ügyfeleknek banki pénzügyi tranzakcióik felett az első európai blokklánc alapú bank, amelyet magyar szakemberek fejlesztettek és indítottak el.

Első blokklánc alapú neobank

A bankolást forradalmasító fintech cég, a BENKER pénzügyi felügyeletét a megoldást felkaroló Litván Nemzeti Bank látja el. A banknak adott szolgáltatói engedély az Európai Unió teljes területére szól.

Még sok a bizonytalanság, nagy a tudáshiány a technológia körül

A pénzügyi szektor eddig kevésbé bízta rá magát a technológiák által nyújtott védelemre, minden ország kialakította a saját pénzügyi rendszerét, saját ellenőrző hatóságaival és jogszabályaival. A hagyományos bankokkal kapcsolatban azonban az ügyfelek úgy érezhetik, hogy nincs a kezükben az irányítás, valójában nem kontrollálhatják saját pénzügyeiket.

A teljes átláthatóságot, a pénz feletti valódi önrendelkezést és garanciát a blokklánc technológia jelentheti, amely körül – évekkel a megjelenése után is – nagy a bizonytalanság, kevés a tudás. Sokan még mindig egyenlőségjelet tesznek a kriptopénzek, lásd bitcoin és a blokklánc technológia közé. Az előbbiről pedig nem egyértelműen pozitívak a vélemények, a technológiát sokan összekapcsolják a jogosulatlan betétgyűjtéssel, a pénzmosással, az illegális cikkek kereskedelmével.

„A blokklánc hozzáadásával a garanciák körébe a pénzügyi szolgáltatóknak nemcsak a jogi és a felügyeleti követelményeket kell betartaniuk, hanem átláthatóan kell működniük úgy, hogy azt blokklánc szinten is működtetik és tárolják. A működési szabályokat csak teljesen transzparensen, felügyelt módon változtathatják, azaz nem módosíthatják saját belátásuk szerint, nem kerülhetik meg a rendszert, még a technológiai lehetőség sincs meg rá” – emeli ki Bodnár Viktor, a Benker társalapítója, vezérigazgatója.

Hibrid rendszert fejlesztett a fintech cég

A magyar szakemberek által fejlesztett BENKER az EU első olyan pénzügyi szolgáltatója, amely teljes egészében blokklánc technológiával működik. Nagyjából két 2 éve indult a cég, a megoldás iránt a legnyitottabbnak a Litván Nemzeti Bank bizonyult, így tőlük kapták meg a szolgáltatói engedélyt.

A pénzügyi szolgáltató működése egy a cég által fejlesztett, kifejezetten a pénzügyi szektorra tervezett hibrid blokklánc rendszeren, a NATRIX-on fut majd, amely egyesíti a nyílt és a konzorciumi blokkláncok legtöbb előnyét.

A rendszer megfelel a hatályos GDPR-, bankbiztonsági és pénzügyi szabályozási követelménynek – ígéri az újdonsült szolgáltató. Idén tervezik a szolgáltatás startját, amire már elindult az előregisztráció is.

 

Mi a blokklánc?