Összeszokott vállalkozói csapattal indul útjára a BobcatsCoding. Szoftverfejlesztéssel termelik a pénzt, aminek egy részét az oktatásba fektetik.

Bobcats karrier

Új magyar szoftverfejlesztő céget alapított a Green Fox Academy egykori alapítógárdájának két tagja. A BobcatsCoding szoftverfejlesztési projektekhez ad bérbe az adott területhez leginkább értő szakembereket vagy csapatokat.

Az elsősorban nemzetközi piacot célzó cég már meg is kapta első külföldi megbízását, és folyamatosan toborozza a fejlesztőket, akiket a mindenkori profit 30 százaléka illeti meg, az IT-piacon jellemző 10 százalék helyett. A társaság a mindenkori profit másik 30%-át egy általa létrehozott hazai oktatási alapba fekteti.

Az alapítók, Fazekas Barbara és Kökény Tamás nem ismeretlenek a hazai fejlesztői piacon. A Green Fox Academy alapítócsapatának egykori tagjaiként nemcsak az iparág működését, de a fejlesztők jövőbeni kihívásait és igényeit is jól ismerik.

Fazekas Barbara többek között a KÜRT Akadémia marketingvezetőjeként, a Green Fox Academy ügyvezetőjeként, az IVSZ elnökségi tagjaként és a Budapesti Metropolitan Egyetem marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyetteseként dolgozott.

„A BobcatsCoding megalapításával nem titkolt célunk, hogy létrehozzuk a pénzügyi alapot arra, hogy hazai oktatási projektekbe fektessünk” – mondja Fazekas Barbara, a BobcatsCoding ügyvezetője.

Az a tapasztalata, hogy a magyar tőkepiac jelenleg kizárólag digitális oktatási projekteket tud finanszírozni, az oktatásnak viszont nem ezen a területen van szüksége fejlesztési forrásokra. Ezért úgy döntöttek úgy, hogy az IT területen szerzett szaktudásukat kamatoztatva létrehoznak egy olyan alapot, ami szélesebb körben tud majd oktatási projekteket finanszírozni.

Kökény Tamás pedig fejlesztőként olyan nemzetközi cégekben dolgozott már, mint a Prezi, a Brickflow, a Cloudera, a Lab.Coop és a Datadog.

„Régóta élek Liszabonban és első kézből tapasztalom, hogy a magyar szaktudás mennyire versenyképes külföldön, és már régóta nem az alacsonyabb árak miatt” – mondja Kökény Tamás, a BobcatsCoding – fejlesztői körökben csak Tojásként ismert – technológiai vezetője.

Számos fejlett régióban már szinte lehetetlen felvenni a megfelelő szakembereket, így úgy véli, hogy Magyarország már nemcsak egy nearshoring desztináció, hanem valós szakmai partner számos IT fejlesztésben.

A cég szolgáltatásai között szerepel az IT-termékmenedzsment, a termékdizájn, a UX dizájn és kutatás, a teljes körű fejlesztés, az IT terméktámogatás és -tesztelés, valamint az adatmérnöki szolgáltatások.