Multinacionális cégeknél szerzett sokéves vezetői tapasztalatát mostantól egy másképpen multi, feltörekvő kiberbiztonsági startupnál kamatoztatja a szakember.

Gacsal JózsefA mérnöki, informatikusi diplomával és marketing szakképesítéssel egyaránt rendelkező Gacsal József augusztustól a Security Lit Ltd. kiberbiztonsági szolgáltatásokért felelős vezetője. A vállalkozást indiai tulajdonosai Új-Zélandon jegyezték be.

Hogy mi vonzotta ebben az új kihívásban? „A cybersecurity mindenképp, ebbe az irányba szeretnék fejlődni és tanulni. Nagyon gyorsan fejlődő terület, ami napi szinten hoz új dolgokat. Már az Intelben is nagyon tetszett, hogy negyedévente újraírtuk a történelmet” – összegzi válaszát.

Hozzáteszi: már a kapcsolatfelvételkor kiderült, hogy a képességei jól illenek a csapatéba – gondolva itt a konzultációra, auditra, oktatásra, a különböző szabványoknak való megfeleltetésekre.

„A Security Lit most indul, és olyan lesz, amilyenné alakítjuk. Fiatal nemzetközi szakembergárda jött össze a cégben, akik főképp a webes alkalmazás fejlesztés irányából tartottak a kiberbiztonság felé. A fiatalsággal kapcsolatos az a kihívás is, hogy itt én vagyok a „tapasztalt öreg”, aki az üzlet- és cégépítésben is tud segíteni” – sorolja.

Új-Zélandot nagyon izgalmas helynek tartja, ahol a gazdaság alapvetően családi és kisvállalkozásokra épül. Nagyon más az üzleti közeg is, mint amit eddig megszokott. Ott nagyon sokszor csak szóban szerződnek, de aki nem tartja a szavát, az hamar észreveszi, hogy utána légüres térbe kerül.

„Vannak személyes okok is a döntésemben, az egyik a rögbi, ami ott nemzeti sport, én meg már 40 éve nem bírom abbahagyni” – emeli ki.

Gacsal József számos nemzetközi nagyvállalatnál szerezte szakmai tapasztalatait, Kezdte az IBM-nél, folytatta a Microsoftnál, majd az eddigi leghosszabb időszakot – 12 évet – az Intelnél töltötte el, üzletfejlesztési igazgatóként.

Innen lépett tovább a Fujitsu Hungary-hoz, aminek 2015-2017 között az ügyvezetője volt. Mostani váltását megelőzően pedig a Cyber Services Zrt. kereskedelmi és üzletfejlesztési igazgatói feladatait látta el.