A győri Széchenyi István Egyetem mérnökei 5G technológián és erre épülő privát hálózaton irányították a ZalaZONE tesztpályán közlekedő sofőr nélküli személyautót.

Az 5G magánhálózatok szerepe
Forrás: Széchenyi István Egyetem

A győri egyetem újabb mérföldkőhöz érkezett az 5G alkalmazási lehetőségei és az önvezető járművek kutatása terén. A mérnökök – a napokban végzett teszt során – távvezérléssel irányítottak egy személyautót a zalaegerszegi ZalaZONE tesztpályán a Magyar Telekom által felállított 5G Campus privát mobilhálózat segítségével.

A kísérlethez az élő hálózatot hangolták

A szenzorokkal ellátott járművek nemcsak önvezető módszerek fejlesztésére használhatók, hanem távirányíthatóvá is tehetők. A Hungaroringen korábban bemutatotthoz hasonlóan a továbbfejlesztett megoldásban is kulcsszerepe van a zökkenőmentes hálózati kommunikációnak, mivel nem statikus helyzetű a kommunikáció, az autó folyamatos mozgásban van, akár több métert is megtehet a szenzorok jelzései és az arra kapott reakciók között.

A mostani kísérletben sikerült a válaszidőt a rádiós szakaszon sikerült 6 ezredmásodperc alatt, a Zalaegerszeg–Győr távolságon pedig 10 ezredmásodperc körül tartani. Ehhez a Telekom szakemberei dedikált rádiós és maghálózati erőforrásokat biztosítottak több, 3,5 GHz-en működő cellán, az 5G technológia segítségével. Ehhez felhasználták a korábban már bemutatott 5G Campus mobilhálózat szeletelés technológiáját.

„A mérnökök egy közúti, közel kéttonnás autót 60 kilométer/óra sebességre gyorsítottak, majd visszalassítva a ZalaZONE tesztpálya kanyargós aszfaltját követve vezették végig az autót, hasonlóan ahogy egy átlagos városi közlekedési esetben történne. Ezt a megoldást a kutatók és a mérnökök az élő hálózat hangolásával valósították meg, és nem speciálisan erre a célra telepített hálózati eszközök segítségével. A távvezérléshez és a biztonságos működéshez nagyon fontos a hálózat stabil elérhetősége és a szükséges erőforrások – mint az adatátviteli sávszélesség és az alacsony késeltetés – biztosítása” – emelte ki Drotár István, a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központjának vezetője.

A CAN üzenetek jelentősége

Az autó közvetlen irányítását az 5G Campus mobilhálózaton érkező parancsok alapján, a benne elhelyezett fedélzeti egység fordította le úgynevezett „CAN üzenetekre”, ezek vezérelték az autót. (A CAN (Control Area Network) az autóipar meghatározó kommunikációs protokollja.)

Ezzel párhuzamosan a tetőn elhelyezett kamera képét kis késleltetéssel közvetítették Győrbe az egyetemre, ahol így az operátor teljes kontrollal rendelkezett az autó felett. A járműtől légvonalban több mint 100 kilométer távolságra ülő irányítót egy virtuális pályán segítette még a precíziós GPS-szerkezet által küldött adatok vizualizációja és annak folyamatos visszajelzése a kormányszög és a pedálok állapotáról.

 

„Az 5G hálózat széles körű alkalmazhatóságát és flexibilis lehetőségeit mutatja, hogy a Telekom munkatársainak a ZalaZONE-on végzett teszthez elég volt a már meglévő, felszerelt, 3,5 GHz-en működő 5G cellákon szoftveres módosításokat és finomhangolásokat elvégezni. A korábban kialakított, de a mostani demo igényei alapján módosított SIM-kártyákkal, rádiós, core hálózati és IP-adatátviteli rendszerrel ki tudták szolgálni az önvezető autózás kétirányú, alacsony késleltetésű és mégis megbízható hálózati igényét” – mutatott rá Taszner István, a Magyar Telekom Mobile Access Tribe vezetője.