Tavaly 11 százalékkal mérséklődtek az internet szolgáltatások tarifái, főleg az internetáfa 5 százalékra csökkentésének a hatására. A mobilhang előfizetések díja ennél kisebb mértékben csökkent.

NMHH net piac

Ezek a legfontosabb megállapításai a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH)legfrissebb elemzésének. A hazai szolgáltatások köre folyamatosan változik, a konstrukciók több mint fele csak kevesebb mint egy éve igényelhető.

Az előző évhez hasonlóan 2018-ban is a szabályozórendszer változása hatott leginkább a hírközlési árak alakulására. Az 5 százalékra csökkenő internetáfa hatására a legnagyobb szolgáltatóknál az önálló internet szolgáltatások döntő többségének fogyasztói ára 11 százalékkal mérséklődött. Az internetet is tartalmazó szolgáltatáscsomagok árai pedig 1–8 százalék közötti mértékben csökkentek.

Az utóbbi években egyre inkább szétnyílt a gazdaság egészét, illetve a hírközlést érintő árváltozás ollója. Tavaly a hírközlési szektorban az árak 5,4 százalékkal estek, miközben a KSH 2,8 százalékos inflációt mért a gazdaság egészében. (A más szektorokban, különösen az élelmiszeriparban bevezetett áfacsökkentés hatása néhány hét után felszívódott, mi több, azóta sokféle egyéb okra hivatkozva még drágultak is az áfacsökkentéssel érintett termékek. A szerk.)

A díjcsomagok továbbra is nehezen összehasonlíthatók

Nehezen áttekinthető a hírközlési szolgáltatók sokféle díjcsomagot tartalmazó kínálata és annak folyamatos változtatása. A múlt év végén összesen 170 előfizethető csomag volt a vizsgált öt kategóriában: vezetékes telefon, vezetékes internet, mobilinternet, feltöltőkártyás telefon és előfizetéses mobiltelefon.

Mindezekből 88 csomag volt új, azaz 2018 januárja óta bevezetett konstrukció. Ez az összes kínálat több mint felét, 52 százalékát jelenti.

Az elemzés összesen 640 csomagot vizsgált, amelybe beletartoznak a már lezárt, de még előfizetőket tartalmazó csomagok is. Valószínűleg a csomagok számossága és gyakori változtatása részben az oka annak, hogy a mobiltelefont használók és a helyhez kötött internetet előfizető háztartások 60 százaléka még sosem váltott díjcsomagot.

A mobilcsomagok egyre nagyobb adatkeretet tartalmaznak

A telefonszolgáltatások piacán tavaly a Magyar Telekom és az Invitel egyaránt szűkítette az újonnan előfizethető vezetékes tarifacsomagjainak számát. Általános tendencia, hogy a mobilszolgáltatások egyre nagyobb benne foglalt adatkeretet tartalmaznak. Bővöl a roamingolásnál felhasználható adatforgalom is.

A szolgáltatók rendszeresen nyújtanak adatnövelő akciókat, leggyakrabban nyáron.Tavalyi újdonság volt, hogy megjelent a piacon a korlátlan nemzetközi hívást és EU-roaminghelyzetben a korlátlan adatforgalmat kínáló szolgáltatás.

Az internet szolgáltatások múlt évi kínálatában megjelentek a Szupergyors Internet Program(SZIP) keretében otthoni használatra szánt mobilinternet-ajánlatok is. Ezek olyan településeken érhetők el, ahol vezetékes technológiával gazdaságosan nem érhető el a szélessávú internet.

NMHH előfizetői tarifa csomagok