Közös digitális tudásközpont létrehozásáról állapodtak meg a Visegrádi négyek(V4) infokommunikációs szervezetei, ami egyenes folytatása a februári krakkói nyilatkozatnak.

Digitális tudásközpont létrehozása (V4)

A közép-kelet-európai régió digitális átalakulását segítheti elő az a közös tudásközpont, amelynek létrehozataláról a magyar infokom szervezet, az IVSZ Smart 2021 konferenciája részét képező SMART Region: A New V4lley Emerges esemény keretében állapodtak meg a V4-országok (Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország) szakmai szervezeteinek a képviselői.

A New V4lley Regionális Digitális Tudásközpontban Csehországot az ASE (Asociace spotřební elektroniky.), Lengyelországot a DigitalPoland (Fundacja DigitalPoland), Szlovákiát az ITAS (IT Asociácia Slovenska), míg Magyarországot az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért képviseli.

Kitörést jelenthet a régió cégei számára

“A digitalizáció egyik legfontosabb jellemzője, hogy nem ismer határokat. Ha sikeresek akarunk lenni a gazdaság és a társadalom digitálissá tételében, akkor mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a valóságban is összenőjön mindaz, ami összetartozik. Márpedig a régió cégei számára a kitörést az jelenti, hogy az egy évszázada mesterségesen felaprózott piacok minden szempontból egységessé váljanak. A méretek növelésével és a verseny fokozásával, valamint a digitalizáció nyújtotta képességekkel igazi boom előtt állhat a tág értelemben vett V4-régió, amelynek jó esélye van arra, hogy Európa Szilícium-völgyévé váljon”-emelte ki a megállapodás kapcsán Vinnai Balázs, az IVSZ elnöke.

A New V4lley létrejötte hatékonyabbá teheti a az innovatív ötletek, bevált gyakorlatok megosztását a visegrádi országok között. Emellett a tudásközpont kiemelt célja, hogy a V4-ek kormányait támogassa a szakpolitikai szintű együttműködésekben az infokom szervezetek, tanácsadó cégek és a kormányzati intézmények részvételével működő platformon keresztül.

A tudásközponttal az egyik kiemelt cél a digitális gazdaság minél pontosabb, egységes módszertan alapján történő mérése az érintett országokban. A megfelelő, egymással összevethető mérőszámok, valamint az egységes kutatási és mérési módszerek elengedhetetlenek a digitális stratégiák meghatározásához és összehangolásához- áll a megállapodásról kiadott közös közleményben.