Az eszközök által mért egészségügyi adatok alapján itthon is egyre többen fordulnának orvoshoz. Az órák a krónikus betegségek megelőzésében is szerepet játszhatnak – állítják hazai szakértők.

Okosórák az egészségmonitorozásban

Egyre többen fordulnának az okosóráik által mért adatok alapján orvoshoz, az eszközök alvást és pulzust monitorozó funkcióival pedig akár az influenzás megbetegedés, sőt a Covid-19 fertőzés is előre jelezhető – hangzott el a Huawei Technologies Hungary szakmai beszélgetésén.

A járvány látványosan fellendítette az okos eszközök piacát

A koronavírus-járvány megdobta a keresletet a különféle egészségügyi értékeket: véroxigénszintet, pulzust mérő okosórák, illetve okoskarkötők iránt. A cég megbízásából készült felmérés szerint az elmúlt két évben a válaszadók 34 százaléka vásárolt ilyen eszközt. Az alvást, a stressz-szintet és a mozgást is figyelő, mi több elemző okos eszközök és -alkalmazások a krónikus betegségek prevenciójában is nagy szerepet kaphatnak a jövőben – állapítja meg a jelentés.

Okosórák az egészségmonitorozásban

“A laikus ember azt gondolná, hogy karantén idején nem volt okosórákra szükség, holott épp az ellenkezője történt, hatalmas népszerűsége lett a viselhető okos eszközöknek” – erősítette meg a kutatás eredményeit dr. Győrffy Zsuzsa, digitális egészségügyi szakértő is. Hozzátette, az okos eszközök intenzívebb egészségfókuszú használata már korábban is megfigyelhető volt, a pandémia csak tovább lendített ezen a helyzeten.

Amerikai kutatásokra utalva elmondta, hogy már 2016-ban voltak kísérletek arra, hogyan lehetne az influenzás megbetegedést okos eszközzel előre jelezni. Ennek során okosórával vizsgálták a páciensek alvásmintázatát és a pulzusszámát, és arra jutottak, hogy az így mért adatok már napokkal korábban jelzik a megbetegedést.

Az eszközök nem helyettesítik a szakszerű diagnózisalkotást

Már a hazai orvosi gyakorlatban is sok olyan példa van, hogy az eszköz viselője az okosórája által mért aggasztó adat miatt fordul orvoshoz, és az aggodalom beigazolódik. Az említett magyarországi kutatás is ezt a trendet támasztja alá, megállapítva, hogy a megkérdezettek 60 százaléka keresné fel a szakrendelést az eszköz által mért átlagtól eltérő érték miatt.

Okosórák az egészségmonitorozásban

Győrffy Zsuzsa ugyanakkor sietett leszögezni, hogy az okos eszközök diagnózisalkotásra nem alkalmasak, az azokon összegyűlt adatokkal viszont támogathatják az orvosi döntéshozatalt. Ennek kapcsán rámutatott, hogy manapság gyakran csak öt-tíz percünk van az orvosnál arra, hogy elmondjuk mi a bajunk, akinek ennyi idő alatt kell döntést hoznia állapotunkról. Az okosórák viszont hetekre, akár hónapokra visszamenőleg is képesek hasznos információt szolgáltatni a diagnózis felállításához.

„A halálozások nyolcvan százaléka krónikus betegségekben gyökeredzik ma a világon, és a krónikus betegségek 80 százalékáért életmód tényezők – az alvás, a mozgás, az evés, a stressz – felelősek. Éppen azok, amelyeket az okos eszközök is figyelnek. Ha ezeket jól menedzseljük, akkor később problémákat tudunk megelőzni” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Győrffy Zsuzsa szerint az egészségügyi adatok tárolására, monitorozására szolgáló okos applikációk és eszközök terjedésével párhuzamosan egyre inkább előtérbe kerül az önálló, páciens által végzett egészségmenedzsment is.

Teljesítmény távértékelés a sportban

“Az okosórák a profi sportolóknak is jó kapaszkodót nyújtanak, ma már szinte nincs is olyan atléta, aki edzés vagy kiegészítő sporttevékenység során ne használna okos eszközt, okosórát” – kapcsolódott a beszélgetésbe Szögi István Dániel, magyar közép- és hosszútávfutó, olimpikon.

Megtudtuk tőle, hogy jelenleg a profi sportban ezeket az eszközöket többnyire megerősítő jelzésként használják az edzéstervek finomhangolásához. Kiemelte, hogy az okos eszközök jól hasznosíthatók olyan helyzetekben, amikor távoli edzés-menedzsmentre van szükség.

A sportoló elmondta, hogy amikor Amerikában tanult, pillanatok alatt meg tudta osztani itthoni edzőjével az eredményeit, aki Magyarországról is meg tudta állapítani, milyen edzettségi szinten van a versenyzője. Arra is volt példa, hogy egy magaslati edzőtáborban az okosóra adatai alapján mérték fel, kinek hány nap szükséges az akklimatizációhoz, és mikor állhat edzésbe.

A vérnyomásmérő funkcióra várva

Elhangzott, hogy mind az orvostudomány, mind a sportolók a jövőben szívesen látnák a vérnyomásmérő funkciót az okosórákban, mivel a vérnyomásbetegség az egyik leggyakoribb krónikus betegségtípus Magyarországon is. Az ezt tudó okos eszköz sokat javítana a páciensek szorongásán is, ha otthoni környezetben, egyszerűbb, kisebb eszközzel lehetne mérni az értékeket.

A Huawei a múlt év végén már be is mutatott egy vérnyomásmérős okosórát, de az eszköz ezen funkciója egyelőre csak Kínában kapott engedélyt a használatra. Már nagyon sok mindenre van már elérhető technológiai megoldás, ezeket a folyamatokat a jövőben az egyes országok, térségek szabályozó szervezeteinek is követnie érdemes.

A digitrendi.hu-n rendszeresen jelennek meg az okosórás egészségügyi applikációkkal kapcsolatos hírek, a megtekintések és az olvasottság alapján a másik nagyon várt funkció a vércukorszint-mérés, amire ugyancsak van a Huaweinek ezt tudó órája, de az is egyelőre saját piacán, Kínában érhető csak el.

A távol-keleti márka Magyarországon az elmúlt évben 90 százalékkal tudta növelni a viselhető okos eszközök értékesítését. A már említett kutatás alapján a magyarok körében a legkeresettebb egészségügyi vagy fitneszfunkciók közé tartozik, illetve tartozna az alvásfigyelés, a lépésszámlálás, a véroxigénszint-mérés, a vérnyomás- és a pulzusmérés.

A Huawei márciusban dobta piacra a kimondottan futóknak készült okosóráját, a WATCH GT Runnert, ami nemcsak okos asszisztense, hanem virtuális személyi edzője is lehet a használójának. Az új óra a márka korábbi modelleinél hatékonyabb pulzusmérést, precízebb helymeghatározást is kínál.

A jövő a predikcióé és a prevencióé

A gyártó fejlesztési fókuszában ott van az Egészség applikáció is, amely az eseményen bemutatott legújabb okostelefon modelljébe, a HUAWEI nova 9 SE-be is bekerült. Az alkalmazás támogatja a gyaloglás, futás, és kerékpározás módot, rögzíti az útvonalat, pulzusszámot, sebességet és egyéb sportadatokat – 5 km-től a maratoni futó edzésprogramig.

A következő egy-másfél évtizedben szakértők szerint várhatóan még nagyobb szerepet kap a személyre szabott egészségállapot előrejelzés, prevenció, amiben fontos szerep jut a viselhető okos eszközöknek.

Az eddig felsorolt új készülékek mellett az eseményen bemutatták a márka legújabb, okos billentyűzettel is felszerelhető MatePad tabletjét, amivel az eszköz hordozható laptoppá alakítható. A billentyűzet összehajtva vékony és masszív elülső és hátsó tokká alakul, védve a készüléket a külső sérülésektől.

Hármas router, akár 250 eszköz csatlakoztatására

Az újonnan bemutatott termékek között van a Huawei WiFi Mesh 3 router, ami egy nagy teljesítményű, az otthon egészére kiterjedő, 2, vagy 3 egységből álló rendszer. Az új mesh router wi-fi 6 plus teljesítményre képes, ami akár 3000 Mbps sebesség is jelenthet.

A router egy egysége 200 négyzetméter wi-fi-lefedettséget biztosít. A felhasználók összeis kapcsolhatják a három intelligens routert egy közös mesh hálózat kialakítása érdekében, amely így 600 négyzetméteres területen biztosít lefedettséget. Az eszköz kifejezetten nagy háztartások számára készült, egyidejűleg akár 250 csatlakoztatott eszközt is képes támogatni.

Az újonnan bemutatott eszközök áprilisban kerülnek a magyarországi kiskereskedelembe.