Hamarosan megjelenik az Axiál kínálatában az első önvezető traktor, de a hazai agrár- és építőgép-kereskedő vezetője szerint a valódi felfutásra még legalább egy évtizedet várni kell. A cégcsoport újabb digitalizációs fejlesztésekre is készül.

Önvezető traktorok

Tavasszal érkezik a céghez az első autonóm traktor, ami jó néhány változást is hoz majd a hazai piacra – jelentette be Rakoncza Zsolt, az Axiál Kft. tulajdonos-ügyvezetője évértékelő tájékoztatóján. A gépek speciális feltételeket és környezetet igényelnek, szükség lesz útvonaltervre, virtuális, úgynevezett geofencing kerítésre, amiben GPS adatok alapján közlekednek majd az önvezető gépek.

Változik a járművek kezeléséhez és szereléséhez szükséges tudás is, az e-hajtás ugyanis már magasfeszültségű környezetet igényel. Az autonóm gépek akkumulátorigénye is kihívások elé állítja ma még a gyártóipart.

A nagyméretű gépek egész napos működéséhez ugyanis olyan nagyteljesítményű akkumulátorokra van szükség, amire ma még valós használatban nem nagyon van példa, a töltésük is speciális kiépítettséget igényel, és igen nagy energiafelhasználást jelent. A jelenlegi üzemanyagokkal működő gépek másik alternatív megoldásának minősülő hidrogénhajtású járműveknél pedig az üzemanyag szállítása és tárolása okozhat nehézséget – sorolta Rakoncza Zsolt.

Az IT-biztonság fontosságát a saját bőrén tapasztalta meg a vállalkozás

A társaság az egyike azon hazai agrárkereskedelmi vállalkozásoknak, amely a digitalizációt, a korszerű technológiák minél szélesebb körű bevezetését támogatja. Az ilyen irányú fejlesztéseknél nemcsak a üzletmenet, a pénzügyi folyamatok modernizációjáról van szó, hanem olyan technológiai újításokról is, amelyek bővítik a vállalkozás szolgáltatásportfolióját is. (Erről részletesebben ebben a cikkünkben írtunk.)

Az utóbbi két évben végrehajtott technológiai fejlesztéseket idén továbbiak követik, ennek során egy új ügyfélkapcsolati(CRM) rendszer bevezetésére is sor kerül, a kínálatból a Salesforce-t választották.

Sokat kívánnak költeni az IT-biztonságra is, miután tavaly a cég rendszereit is komoly támadás érte. Mint az ügyvezető fogalmazott: másfél nap alatt lehetett mindent helyreállítani. Tervek vannak már az adatbázisok egységesítésére is.

A cégcsoport másik ügyvezetője Pintér Zsolt a gazdasági nehézségek és az aszály sújtotta múlt év üzleti számairól beszélt. Az AXIÁL Kft. éves nettó bevétele meghaladva az egy évvel korábbit 2022-ben 155 milliárd forintra nőtt. Építőgépből 467 darabot, betakarítógépből 138 darabot, mezőgazdasági anyagmozgató gépből 107 darabot értékesítettek. A hazai traktorpiac közel a negyedét fedték le a tavaly eladott 448 darab járművel, az alkatrész forgalmazás pedig 37 milliárd forintot hozott a konyhára.

Idei telephelyi fejlesztések

A fejlesztések idén sem állnak meg, a vállalkozás november végén adta át legújabb, a miskolci épületegyüttes szerepét átvevő telephelyét Felsőzsolcán. A több mint 3 hektáros területen található központ 1,3 milliárd forintos, zöldmezős beruházással épült meg. Az épületben a műhelycsarnok, az irodaépület, értékesítési tér és raktárak mellett géptároló és 1500 négyzetméteres kiállítótér is helyet kapott.

A társaság székhelyén Baján, decemberben avatták fel a régió mobilszervizesei számára készült új műhelyt, amely 830 négyzetméteres területen fogadja a 12 ipari kapun keresztül közlekedő gépeket. Idén a székesfehérvári, a szolnoki, a pécsi telephelyen, valamint bajai központban is műhelybővítéseket tervez, amelyekkel az év végére a szerviztevékenységhez tartozó összes terület 21,7 ezer négyzetméterre bővül.

A 32 éve alapított családi vállalkozás 19 telephellyel az egyik meghatározó mezőgazdasági- és építőgép-kereskedelemmel foglalkozó vállalat Magyarországon. A társaság mezőgazdasági-, építőipari- és anyagmozgatógépek, valamint az ezekhez használható munkagépek, és eszközök értékesítésével foglalkozik.

A cégcsoporthoz tartozik a gépbérlettel foglalkozó 2001-ben alakult MANAX Kft, valamint a 2007-ben a finanszírozásra alapított AXIÁL Financial Services Kft. is. A portfolióban az értékesítéshez kapcsolható szolgáltatások is megtalálhatók, mint a használtgép-, alkatrészkereskedelem, szervizhálózat-üzemeltetés, gépbérleti-, finanszírozási-, valamint precíziós gazdálkodási megoldások. A csoport megvetette a lábát a régióban is, Szlovákiában a HRIADEL’, míg Romániában a MUNAX cégek révén.