A hazai mobilszolgáltatóknál tovább erősödik a 4G hálózatok szerepe mind a hang-, mind az adatforgalomban. Az SMS ugyanakkor folyamatosan veszít korábbi népszerűségéből – derül ki a szakhatóság legfrissebb felméréséből.

Az SMS lassan már múltidő lesz

A mobiltelefon-, a mobilinternet- és a mobil M2M-szolgáltatások alakulását mutatja be legújabb mobilpiaci jelentésében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Az idei első félévet vizsgáló dokumentumból kitűnik, hogy tovább erősödött a 4G.

Fél év alatt csaknem 4 százalékponttal nőtt a mobilinternetre 4G-n keresztül csatlakozó SIM-kártyák aránya és 5 százalékponttal az ezeken a hálózatokon bonyolított hívásforgalom. Ezzel egyidejűleg megtorpant az SMS-küldés népszerűsége.

Egyre több a 4G-képes készülék

A jelentés megállapítja, hogy a 4G-hálózatok jelentősége tovább erősödött, és a felhasználók is egyre több 4G-s készüléket használnak. Az idei második negyedévre a mobilinternet-forgalom több mint 95 százaléka, míg a belföldön indított hívásforgalom 17 százaléka már 4G-hálózaton zajlott, ami előbbi esetében 1,4-es utóbbinál 5 százalékpontos emelkedés 2018 végéhez képest.

A belföldön bonyolított internetforgalom megoszlásának alakulása a hálózat típusa szerint

Internet forgalom megoszlása hálozattípusonként

A többi hálózat szerepe visszaszorulóban van, bár 2019 közepén a hívásforgalom háromnegyede még 3G-n, 8,4 százaléka 2G-n zajlott, a mobilinternet-forgalomnak viszont csupán 3,6 százaléka futott alacsonyabb generációs hálózaton. A mobilinternetre 4G-n keresztül csatlakozó SIM-kártyák száma is csaknem 4 százalékponttal nőtt az év első felében, meghaladva a 82 százalékot.

Ezzel egyidejűleg az internetforgalom is megugrott, 2015 végéhez képest négy és félszeresére, ezen belül 2019 első felében több mint nyolc millió gigabájtos bővüléssel az év közepére megközelítette 80 millió gigabájtos negyedéves adatforgalmat.

A mobilok több, mint a négyötöde okostelefon

Az okostelefonos adatforgalom 2019 első félévében több mint 16 százalékkal 51,5 GB-ra nőtt, a fajlagos forgalom pedig több mint 12 százalékkal 2,41 GB/hóról 2,71 GB/hóra emelkedett. Mára az összes, 6,8 milliónyi mobilinternet-kártya több mint 93 százaléka okostelefonban található.

Figyelemre méltó, hogy az okostelefonos lakossági felhasználók átlagos havi adatforgalma 2018 eleje óta már meghaladja a nem lakosságiakét. A külföldön járó előfizetők nemcsak többen, hanem többet is használják a mobilinternet-szolgáltatást.

A külföldi internethasználat csaknem megduplázódott 2018 és 2019 első féléveinek vége között: 1,66 millió GB-ról mintegy 3 millió GB-ra nőtt. A fajlagos forgalom alig fél GB-ról csaknem háromnegyed GB-ra növekedett, a külföldön internetforgalmat bonyolító SIM-kártyák száma pedig ötödével, 1,16 millióról 1,4 millióra gyarapodott.

A belföldi mobiltelefonálás forgalma közel az ötödével nőtt 2015 negyedik és 2019 második negyedéve között, a SIM-kártyák fajlagos forgalma is 17 százalékkal bővült. Most először látszik viszont az adatokból, hogy némileg visszaesett az SMS-ek száma: az év első negyedévében 6, a másodikban 4 százalékkal kevesebb rövid szöveges üzenetet küldtek az előfizetők, az előző év hasonló időszakához képest.

Stabil szolgáltatói pozíciók

A mobiltelefon-szolgáltatás piacán a hívásforgalmat bonyolított SIM-kártyák alapján 2015 vége és 2019 első féléve között folyamatosan a Magyar Telekom volt a piacvezető, részesedése 45 százalék körül alakult.

A piaci sorrendben második Telenor részesedése ezalatt mintegy két és fél százalékponttal csökkent, míg a harmadik helyen álló Vodafone-é csaknem 2 százalékponttal nőtt. A további szolgáltatók részesedése valamivel több, mint fél százalékponttal erősödött, de összességében 2019 első félévének végére sem érte el az 1 százalékot.

A mobilinternet-szolgáltatás piacán az internetforgalmat bonyolított SIM-kártyák száma alapján 2015 vége és 2019 első féléve között ugyancsak a Magyar Telekom volt a piacvezető, részesedése másfél százalékponttal erősödött, 2019 első félévének végén megközelítette a 45 százalékot.

A második és harmadik helyen álló Telenor és Vodafone között hullámzóan alakult a verseny az elmúlt három és fél évben. Az idei második negyedévben a Telenor 27,1 százalékot, a Vodafone 26,7 százalékot tudhat magáénak. A további szolgáltatók együttes piaci részesedése a három és fél év alatt bár valamelyest nőtt, de 2019 első félévének végére sem érte el az 1,4 százalékot.

Leáldozóban a feltöltőkártyás előfizetések

A mobiltelefon-szolgáltatás piaca 2015 vége óta folyamatosan telített, a hívásforgalmat bonyolított 9,79 millió darab SIM-kártya száma érdemben nem változott, ahogy az sem, hogy a havidíjas ügyfelek esetében az egy előfizetésre jutó átlagos havi forgalom tízszerese a feltöltőkártyásénak.

Egyre népszerűbbek a számlás előfizetések a prepaid kártyásokkal szemben. Az idei első félévben a hívásforgalmat bonyolított SIM-kártyáknak már csaknem a kétharmada volt számlás. Ugyanez az arány 2015 végén még csak 56,6 százalék volt, és a hívások 95 százalékát is havidíjas ügyfelek indítják.

Az M2M – tehát az emberi beavatkozás nélkül megvalósított, eszközök közötti kommunikációhoz kapcsolódó – SIM-kártyák számáról pedig annyit árul el a jelentés, hogy az a korábbi 1,1 millióról 1,15 millió darabra nőtt az idei első félévben.