A Spotify, a Revolut és a Zendesk befektetőitől kap összesen 6 millió dollárt a Shapr3D. A budapesti startup applikációjával internet nélkül lehet térbeli modelleket készíteni. A cég értéke az utóbbi egy évben megötszöröződött.

Shapr3D

Két, a startup világban jól ismert intézményi befektető, a Point Nine Capital és a Creandum együttvéve 6 millió dollárral szállt be a budapesti székhelyű startup, a Shapr3D-be. A befektetésről igazi nagyágyúk döntöttek.

A Point Nine Capital vezető befektetője az a Christoph Janz, aki olyan nemzetközi hírnevet szerzett startupok indulásánál bábáskodott, mint a Revolut, Typeform és a Zendesk. A Creandum nevében pedig a Spotify első befektetője és útnak indítója, Fredrik Cassel dolgozik majd együtt a céggel.

Kifejlesztette a világ első iPad Pro-ra készült 3D modellező szoftvert

A Shapr3D már korábban is felkeltette a befektetők figyelmét. Kaptak tőkét például a játékfejlesztő Supercell felkarolásáról ismert, helsinki központú Lifeline Venturestől, vagy a Londonban található InReach Venturestől is. A mostanival együtt már összesen 7,5 millió dollár külföldi befektetést kapott a Shapr3D, amivel a társaság egy év alatt megötszörözte piaci értékét.

A Shapr3D az általa fejlesztett applikációval hívja fel magára a kockázati tőke figyelmét. Az alkalmazás a világ első iPad Pro-ra készült 3D modellező szoftvere. Segítségével internet kapcsolat nélkül, könnyen és gyorsan tudnak térbeli modelleket készíteni akár még azok is, akiknek kevés tapasztalatuk van az ilyen munkában.

Már dolgozik a Windows alapú változaton is

A megoldás minden nagyobb CAD programmal kompatibilis. A Shapr3D applikációt már a világ 150 országában használják. Az amerikai piac mellett egyre jelentősebb felvevőnek számít a kínai piac is, ahol eladásaik havonta 50 százalékkal nőnek. Mivel a Surface megjelenésével a Microsoft is jelen van a prémium kategóriás tabletek piacán, a magyar startup már dolgozik az applikáció Windows alapú fejlesztésén is.

A következő másfél évben a társaság a terméktámogatást nyújtó és az eladásokat támogató külföldi irodát szeretne nyitni Berlinben, Londonban és esetleg Kínában is. Ezen felül megnégyszerezné az alkalmazottainak jelenleg 25 fős létszámát is.