A Xiaomi is a most zajló barcelonai mobilkonferenciára hozta el csúcskategóriás okostelefon-családját, és más új okos eszközeit. A legújabb okostelefonban jelent meg először a Leica kamerarendszer, amely a két cég nemrégiben kötött stratégiai partnerségéből született.

Xiaomi új okostelefon

A Leica mérnökei professzionális lencséket építettek a telefonokba, egyéb fejlett hardveres és szoftveres megoldásokkal együtt. A készülékek teljesítménye pedig a legújabb Snapdragon® 8 Gen 2 processzorra, valamint a kínai gyártó saját fejlesztésű Surge akkumulátorkezelő rendszerére támaszkodik.

A 13 és a 13 Pro kamerája a hardvertől a képalkotásért felelős UI/UX designig a Leicával közösen készült. Mindkét telefont egy három Leica-lencséből álló kamerarendszerrel látták el.

Erős alapok a kamerarendszerben

A 13 Pro LeicaVario-Summicron 1:19-2.2/14-75 ASPH kamerarendszere 14-től 75 milliméterig tartó gyújtótávolságot fog át, ami egy ultra nagy, 1 hüvelykes IMX989 szenzorral ellátott 23 milliméteres, nagylátószögű főkamerából, egy 75 milliméteres lebegő teleobjektív kamerából, és egy 14 milliméteres ultraszéles látószögű kamerából áll.

Az IMX989 szenzor a legnagyobb, amit eddig okostelefonba építettek. Ez a nagyteljesítményű érzékelő a nagy dinamikatartománynak, a fényrögzítési képességeknek és a rövid válaszidőnek is köszönhetően színgazdag, éles, az apró részleteket is kiemelő fotók készítését teszi lehetővé.

A tükörreflexes(DSLR) kamerákra jellemző fókuszáláskor a telefon új, 75 milliméteres teleobjektívje kihasználja a lencse lebegését, ezzel ér el a 10 centimétertől a végtelenig tartó fókusztávolságot – vagyis a kamerával portrékat és közelképeket is lehet fotózni.

A Xiaomi 13 optikai zoomja 0,6 -és 3,2-szeres nagyítási tartományban mozog, és ez a készülék is rendelkezik a 75 milliméteres teleobjektív lencsével.

A felhasználók kétféle fényképezési stílus, a Leica Authentic Look és a Leica Vibrant Look közül választhatnak. Ezek a színhelyességben és a szaturációban adnak lehetőséget a speciális esztétikai szempontok érvényesítésére. A Leica Filters, a Leica vízjel és a Leica klasszikus zárkioldó hangeffektus, a gyártó ígérete szerint tovább növeli a fotózási élményt.

A Xiaomi Imaging Engine-nel felszerelt két új modell rendelkezik a legnagyobb számítási kapacitással a fotózásban az összes eddigi Xiaomi készülék közül. Nemcsak a képrögzítés sebessége lett nagyobb, hanem a a ProFocus segítségével a készülék már automatikusan képes ráfókuszálni egyes tárgyakra.

Mindkét készülék kínál egy, a professzionális szintnek megfelelő videós eszközt, a „Create in Dolby Vision®”-t, amellyel a színek élénkebbek, a kontrasztok élesebbek és a részletek még jobban kivehetőek a képeken. A kamera képes 4K felbontásban, éjszakai megvilágításban is videókat rögzíteni, a képminőséget pedig a HyperOIS képstabilizáció is javítja.

A készülékek már a wi-fi 7-et és az ultragyors letöltést is támogatják

Az új készülékeket az iparági vezető mobil platform, a Snapdragon®️ 8 Gen 2 hajtja. A grafikus feladatokhoz szükséges GPU processzor teljesítménye és energiahatékonysága 42, illetve 49 százalékkal múlja felül a korábbi csúcsmodellekét.

A CPU teljesítménye és energiahatékonysága 37, illetve 47 százalékkal javult, ami könnyíti a használatot és egyes funkciók, mint a fotók grafikus feldolgozása, a valós idejű, mesterséges intelligenciára épülő megoldások és játékok gyors működését.

A készülékek már a legújabb a wi-fi 7 csatlakozást is támogatják. A pro modellben megtalálható High Band Simultaneous (HBS) Multi-Link technológia lehetővé teszi, hogy a telefon egyszerre több készülékhez is csatlakozzon az 5GHz-es és 6GHz-es sávban. Az eszköz 5,8 Gbps-ig képes ultra nagy sebességű kapcsolatra is, alacsony késleltetési idő és minőségi hálózati képességek mellett. A 13-as modellben Dual Band Simultaneous (DBS) Multi-Link technológia van, amivel a legnagyobb letöltési sebesség eléri a 3,6 Gbps.

Mindkét készüléket a Surge akkumulátorkezelő rendszerrel látták el, amely a gyártó saját-fejlesztésű töltőchipjét használja, a nagyobb élettartam miatt. A 13-as modell akkumulátora 4,500 mAh kapacitású, az energiasűrűsége a legnagyobb ebben a kategóriában, vagyis a márka ígérete szerint az egész napos üzemidőt is teljesíti.

A készülék támogatja a 67W vezetékes és az 50W vezeték nélküli gyorstöltést. A 13 Pro akkumulátora valamivel nagyobb: 4,820 mAh-s kapacitású, a 120W HyperCharge pedig 19 perc alatt 100%-ra tölti a telefont.

Csúcskategória minimalista dizájnnal, prémiumszolgáltatásokkal

Mind a két készülék új minimalista külsőt kapott. A kijelző lapos, a telefon felületének 93,3%-át foglalja el, az élek ellaposítva, a hátlapja ívelt. A 13-as modell nagy, 6.36 hüvelykes FHD+ AMOLED kijelzőt kapott, amiben az E6 AMOLED panel biztosítja az alacsonyabb fogyasztást.

A 13 Pro ívelt kerámia vázzal rendelkezik, amelybe jól illeszkednek a kamerák. A 120 Hz-es képfrissítési rátával rendelkező, 6.73 hüvelykes WQHD+ AMOLED kijelzője ugyancsak E6 anyagból készült, emiatt a fényereje a teljes felületen eléri az 1200 nitet, de egyes pontokon ennél is nagyobb, maximálisan 1900 nit.

A 13 Pro és a 13 az Android rendszerfrissítésekből három generációt garantál , a biztonsági frissítésekből pedig öt évet. A készülékek tulajdonosai kapnak továbbá 6 hónap ingyenes YouTube Premium szolgáltatást, valamint a Google One felhőszolgáltatását 2TB tárolókapacitásig, a nagyfelbontású képek és videók tárolásához.

Az Android digitális slusszkulcs funkció támogatásának köszönhetően, a 13 Pro és a 13 készülékek birtokosai megoszthatják a családtagjaikkal a digitális slusszkulcsukat, amivel kinyithatják, lezárhatják és el is indíthatják az autóikat.(Utóbbi nem mindenhol érhető el.)

A 13 Pro és a 13 felhasználók a normál garancián túl további egy alkalommal jogosultak ingyenes szervizt igénybe venni a vásárlástól számított 12 hónapon belül.

A Xiaomi 13 értékesítése március 8-tól indul, a 8GB/256GB-os készülék ajánlott fogyasztói ára 389.990 forint lesz. A 13 Pro is egy tárhelyváltozatban(12GB/256 GB) érkezik, ajánlott fogyasztói ára pedig 524.990 forint.

Új AIoT-termékeket is piacra dob a kínai gyártó

A Xiaomi legújabb termékei közül az okosfüles(TWS) Buds 4 Pro-t a Sony LDAC technológiájával látták el, amely akár 990 kb/s adatátviteli sebességet és akár 32 bites bitmélységet, valamint Hi-Res Audio Wireless támogatást tesz lehetővé.

A fülhallgató aktív zajszűrő képességekkel is rendelkezik, akár 48dB2 mélységgel, amellyel a legforgalmasabb utcán sem kell zavaró tényezőkkel számolni. A beépített Dimensional audio funkció érzékeli a felhasználók fejmozgását, és a hangzást a térbeli helyzetnek megfelelően állítja be.

Xiaomi új fülhallgató

Az eszköz akkumulátora egyetlen töltéssel akár 9 óra megszakítás nélküli zenehallgatást tesz lehetővé, ami töltőtokkal akár 38 órára növelhető. A fülhallgató támogatja a vezeték nélküli töltést is, emellett azt is lehetővé teszi, hogy a felhasználók zökkenőmentesen válthassanak a csatlakoztatott eszközök között a beépített kéteszközös csatlakozási funkció (dual-device connectivity) révén.

A felhasználók ebben a fülhallgatóban módosíthatják először a hangbeállításokat a dedikált Earbuds applikáción keresztül. Az app révén olyan személyre szabott funkciókhoz nyílik hozzáférés, mint például a zajszűrő módok, a láthatósági és a térhatás beállítások, vagy a két eszközhöz való csatlakozás. Az alkalmazás a Play Áruházból tölthető le. A TWS füles ajánlott fogyasztói ára 99.990 forint lesz.

Watch S1 Pro – vissza a klasszikusokhoz

A gyártó legújabb okosórája a Watch S1 Pro a klasszikus óradizájn és a kortárs okosóra-technológia fúziója. Az eszköz 1,47 hüvelykes AMOLED kijelzővel, forgatható gombbal és karcálló zafírkristály üveggel rendelkezik, amely hosszú élettartamot garantál.

Két különböző színváltozatban – ezüst tok barna bőrszíjjal és fekete tok fekete fluorgumi szíjjal – kapható. Mindkét óra testre szabható, a több mint 100 óralappal, az univerzális óratüske pedig lehetővé teszi a szíjak egyszerű cseréjét.

Xiaomi watch

A Watch S1 Pro valós idejű információkat követ nyomon több mint 100-féle sport aktivitásról. A futók számára 10 olyan program áll rendelkezésre, amelyeket előre összeállítottak a különféle fitnesz-igényeknek megfelelően, legyen az a kezdőknek ajánlott futás/séta kombó, vagy a zsírégető/állóképesség-központú edzés, vagy a kifejezetten a szív és a tüdő egészségének erősítésére szolgáló intervallum edzés is.

Az óra erőssége az akár 14 napos akkumulátoridő és a gyorstöltés, 10 perces töltéssel további két napot nyer a felhasználó. Az eszköz AI-alapú zajszűrő algoritmusa pedig lehetővé teszi, hogy a zavartalanul kommunikáció, amikor a felhasználó Bluetooth hívásokat kezdeményez az órán keresztül. Az okosóra 149,990 Ft ajánlott fogyasztói áron vásárolható meg várhatóan márciustól.

Az elektromobilitás újabb eszköze

A Xiaomi Electric Scooter 4 Ultra a gyártó első kettős felfüggesztési rendszerű elektromos rollere, amely az állítható magasságú futóműnek köszönhetően nagyobb stabilitást garantál még egyenetlen talajon is. A roller önzáró, defektbiztos, 10 hüvelykes Xiaomi DuraGel gumiabroncsokkal van felszerelve.

Az e-roller 25 km/h sebességre is képes, és felkapaszkodik még a 25%-os emelkedőkön is. A 940 Wattos 12 maximális motorteljesítménye és hosszú élettartamú akkumulátora lehetővé teszi, hogy a felhasználó akár 70 km-t is utazhasson egy feltöltéssel.

Az alumínium testtel rendelkező robogó maximális terhelhetősége 120 kg. A 880 cm²-es fedélzettel és 490 mm-es kiszélesített kormánnyal felszerelt roller az általánosnál nagyobb állófelületet és stabilabb markolatot biztosít a kényelmesebb vezetés érdekében. Az eszköz a tervek szerint májustól érkezik Magyarországra, ajánlott fogyasztói ára 479.990 forint lesz.

Xiaomi eroller