A dark webet általában a bűnözői magatartással asszociálják, mivel gyanús tevékenységekről és illegális tartalmakról ismert fogalom és felület, ahol a hamis útlevelektől, az ellopott adatokig sok mindenhez lehet hozzáférni. Friss jelentés szerint naponta 2,5 millió felhasználó éri el ezt a felületet, mi magyarok ott vagyunk a leggyakoribb látogatók között.

darkweb

A dark web olyan fedő hálózatokon, úgynevezett darkneteken elérhető tartalom, amely az internetet használja, de a hozzáféréshez speciális szoftverre, konfigurációkra vagy engedélyre van szükség.

Van, aki kíváncsiságból látogat el a világháló illegális oldalára

Bár a világhálón szörfölők túlnyomó többsége soha nem szándékozik felkeresni az internet sötét oldalát, egyesek kíváncsisága azonban elmegy egészen odáig, hogy minden hátsó szándék nélkül egyszerűen csak saját tapasztalatokat akarnak rajta szerezni. Ezt igazolhatja a napi többmilliós felhasználói szám, ami a Reboot SEO friss felméréséből derült ki.

A cég az Ahrefs online elemző eszközt használta a 33 országot feltérképező kutatáshoz, hogy megtudja az egyes országokban végzett keresések számát. A teljes keresési mutatót ezután összemérték az egyes országok internetfelhasználóinak számával, hogy meghatározzák az internetfelhasználónkénti keresések számát, és így a teljes indexpontszám 100.

A felmérés szerint 2022-ben horvát internetezők érdeklődtek leginkább a dark web iránt, az ország mutatószáma 97,1. A dél-európai országban a dark webes bűncselekmények száma az elmúlt években 31%-kal nőtt, idén eddig már több mint 30 ezren kerestek rá az internet sötét oldalára.

A Csehország áll a második helyen áll 94,1-es mutatóval. Az országban több mint 8 millió aktív internetező van, közülük havonta és 100 ezer webes keresésként 1027 felhasználó jut el a dark webre.

Az írek a harmadikok a listán, 91,2-es pontszámmal. Idén eddig 38 360 online keresés volt az országban a dark webre, ami 953 keresésnek felel meg minden 100 ezer internetfelhasználó után. Épphogy lemaradva a dobogóról a negyedik helyen áll Magyarország 88,2-es mutatóval, ami azt jelenti, hogy 100 ezer keresésből 920-an lépnek át az internet sötét világába. Az első ötösfogat tagja még Románia 85,3-as mutatóval.

darkweb felhasználók
Forrás: Reboot SEO Co.

Jó tanácsok szakértőktől a sötét oldal elleni védelemre

A cég szakértői többféle módszert is ajánlanak erre, az egyik a virtuális magánhálózat VPN használata, amely elrejti az IP-címünket, ezzel a személyazonosságunkat és a tartózkodási helyünket is, megvédve az online tevékenységünket a kíváncsi szemektől.

Ha mégis azt gyanítjuk, hogy a fiókunkat feltörték, az egyik első dolog, amit ajánlott megtennünk, az egy ingyenes dark webes vizsgálat futtatása, ami megkeresi a személyes adatainkat az összes ellopott adatlista között. A webes szkennelés nem fedi fel a dark weben ellopott információk teljes körét, de azonnal értesít minket a lopás tényéről.

A személyes adatok védelmének a másik módja, ha jelszókezelőt használunk. Igen gyakori hiba, hogy ugyanazt a jelszót használjuk minden fiókunkhoz, miközben a jelszavaknak különbözőnek, erősnek és egyedinek kell lenniük. A jelszókezelővel mindezt el lehet kerülni, mert azok biztonságos jelszavakat állítanak elő.

Az egyik legjobb megoldás ugyanakkor a kétlépcsős hitelesítés, aminek során a második hitelesítési lépés megnehezíti a hackerek hozzáférését a fiókunkhoz, mivel két tényezőt is kombinál az engedélyezés megerősítésére: a felhasználónév vagy a jelszó mellett telefonszámot, vagy valami fizikai adatot, például ujjlenyomatot kér a rendszer.