Technológiai eszközök sokasága vesz körül minket, de sok mindent nem tudunk róluk. Mennyi adat fér rá egy pendrive-ra? Hány évig bírja egy memóriakártya? Milyen adathordozókat érdemes magunkkal vinnünk például egy utazásra?

Kingston memóriakártya

Okostelefon, okosóra, munkahelyi belépőkártya, netes tévé, robotporszívó, fotóeszközök, ez csak néhány a napi rendszerességgel használt eszközökből. Nagyon sok olyan készülék vesz körül bennünket az okoskütyüktől a számítógépeken és kamerákon át egészen a repülőkön használt fedélzeti monitorokig, amelyekről nem is gondolnánk, hogy memória van bennük.

Extra kapacitás minden helyzetre

Az elektronikai eszközök lehetővé teszik számunkra, hogy emlékeinket akár évtizedek után is élesen előhívjuk, de a technológia egyúttal meg is nehezítheti helyzetünket, ha nem vagyunk elég felkészültek. Egy kis segítség a memóriaeszközök egyik meghatározó gyártójától, a Kingston Technology-tól.

Rendkívül bosszantó lehet, amikor a várva-várt külföldi utazáson megörökítenénk a legszebb élményeinket, de betelik a fényképező tárhelye és nincs nálunk tartalék SD-kártya, ezért kénytelenek vagyunk a korábban készített fotók között szortírozni. De ugyanolyan idegtépő az is, ha a laptopunk csigalassúsággal tölt be, mert nincs benne SSD meghajtó.

Ha nincs elég tárhely az eszközünkön, praktikus megoldásnak tűnhet a felhőbe való mentés, de a folyamatnak vannak árnyoldalai is. Bár maga a felhőben való adattárolás ingyenes, nagyméretű fájlok feltöltése az eszközünkről a felhőbe nagy adatforgalommal és ez által extra költségekkel jár. Nem beszélve az adatbiztonsággal kapcsolatos aggályokról. Ezek gyakran felmerülnek, ha felhőalapú tárolásról van szó.

Jó megoldás a flash memória

Hogy elkerüljük ezeket a helyzeteket, érdemes flash memóriára menteni az adatainkat, például SD- vagy microSD-kártyára, vagy nagyobb méretű pendrive-ra. Ezek a tárolóeszközök különösen jól jönnek az utazások során, amikor rengeteg fotót és videót készítünk telefonunkkal, fényképezőgépünkkel.

Használatukkal egyrészt tárkapacitást szabadíthatunk fel az eszközünkről, másrészt biztonsági mentést is készíthetünk a fájljainkról. Sőt, ha olyan helyen vagyunk, ahol nincs internet hozzáférés vagy épp nincs nálunk a laptopunk, a vezeték nélküli médiaeszközökkel mindezek nélkül is könnyen lementhetjük azokat mobilunkró,l vagy táblagépünkről.

Ha üzleti útra megyünk, vagy egyszerűen csak az irodán kívül dolgozunk, és nincs hozzáférésünk a központi hálózathoz, mindig használjunk titkosított eszközöket. A hardveres biztonsági megoldásokkal garantált, hogy a vállalati adatokhoz akkor sem fog senki hozzáférni, ha elveszítjük a titkosított pendrive-ot, vagy ha mondjuk a buszon felejtjük a céges laptopot, amiben titkosított SSD van.

A hordozható adattárolók további előnye, hogy tárolókapacitásuktól függően óriási adatmennyiség, akár egy évtizednyi fotó is elfér rajtuk, mivel normál használat mellett a termékek élettartama általában 10 évet jelent.

Így minden fontos történést megörökíthetünk akár egyetlen memóriakártyán vagy USB-kulcson. Például, ha gyerekünkről születésétől kezdve minden nap készítünk egy 24 MP felbontású fényképet egészen 10 éves koráig, a fotók kényelmesen elférnek egy 32 GB méretű kártyán.